Oplichters met goudfonds gingen racen op Zandvoort

Afgelopen dinsdag deed de FIOD een inval bij Gold Investment in Naarden. Het bedrijf verkocht 'toekomstig goud'. Ze worden nu verdacht van fraude en oplichting: met de inleg van ongeveer 50 miljoen euro gingen ze lekker autoracen.

John H. van het goudfonds Gold Investment Europe en zijn collega's Ronald W. en Nima M. zijn afgelopen week aangehouden op verdenking van fraude met een beleggingsobject. Het drietal beweerde een goudmijn in Ghana te hebben waar kopers hun goud van zouden ontvangen. Het probleem is echter dat je nu betaalt en dan over een maand of tien het goud ontvangt. De klanten zouden daarbij ook nog tien procent korting op het edelmetaal krijgen. 

Achteraf bleken de fraudeurs weer eens een klassieke piramide gebouwd te hebben: het ingelegde geld ging niet naar de aanschaf van klompjes goud (goud is gestold vertrouwen, volgens (mirror) Gold Investment), maar werd gebruikt om eerdere inleggers mee te betalen. Ook sponsorde John H. er een raceklasse mee. Met de DRDO-klasse (Dutch Racing Drivers Organisation) racete hij op het circuit van Zandvoort en daar schepte hij graag over op: "Het is niet belangrijk of ik als eerste of als laatste over de finish kom. Ik finish altijd als eerste." De naam van Gold Investment stond immers groot op alle auto's. En nog steeds op de website, zoals op onderstaande screenshot te zien is.

De FIOD greep dinsdag in en vond bij de invallen bij de verdachten niet alleen cash, maar ook goud (uiteraard), horloges, sieraden en twaalf auto's. Helaas vertellen de agenten er niet bij wat voor wagens het drietal had staan. Op de foto van de FIOD zien we alleen een A4 Avant op hele dikke velgen. Hoezo geen RS4, mannen? Had makkelijk gekund toch, met vijftig miljoen?