Belgen willen ook Nederlanders laten rekeningrijden

De Belgische grindpaden staan regelmatig vol met auto's en dat is best irritant als je op weg bent naar Frankrijk. Ook de Belgen willen dat oplossen. Helaas niet met meer asfalt, maar met automobilistje pesten: jawel, de Vlamingen gaan rekeningrijden.

Overheden lossen problemen liever niet op via de simpele manier, maar kiezen voor de wijze die de burgers het meest plaagt. In België weten ze dat maar al te goed (het land is niet voor niets thuishaven van de EU), dus als de wegen er vastlopen komen ze niet op het idee om de wegen te verbeteren (of de lokale huisvrouwen te verzoeken om in de rechterbaan te rijden in plaats van in de middelste baan). Welnee, dan voer je een belasting in. 

Volgens 'deskundigen' is rekeningrijden de enige manier om te voorkomen dat forensen de auto pakken. Elke buitenstaander weet onmiddelijk dat dat gelul is, omdat veel mensen geen andere keus hebben dan op een bepaald tijdstip in de auto te gaan zitten. We noemen de variabelen kinderen, werktijden, inflexibele baas en openbaar vervoer. 

Van de Belgen hadden we de Vlamingen best hoog zitten, maar nu blijken ook die gewone Belgen te zijn. Hun regering wil een kilometertaks invoeren van twee of vijf cent per kilometer. VIJF CENT PER KILOMETER. En uiteraard komt er nog een starttarief van vijfentwintig cent bij. 

Volgens De Tijd willen de ministers een 'slimme taks'. Weggebruikers moeten via een app en de GPS-gegevens van hun telefoon doorgeven hoeveel ze moeten betalen. We houden ons hart vast.