De 1.000e Formule 1-race is niet de 1.000e Grand Prix, maar wat wel?

De Grand Prix van China dit weekend is reden voor een groot feest: het is de duizendste race. Het officiële logo is F1 1000, maar dit is niet de duizendste Grand Prix. Er telden ook een paar races die geen GP zijn mee voor het wereldkampioenschap.

De geschiedenis van de Formule 1 gaat 69 jaar terug. In 1950 was Silverstone de locatie van de eerste officiële race van het Formule 1-kampioenschap. Ja, dat was dus de British Grand Prix. Sindsdien werden er duizend races georganiseerd die meetelden voor het wereldkampioenschap. Opvallend genoeg waren er tot 1983 ook Formule 1 races die niet meetelden voor het eindklassement. 

Er waren echter ook races die geen Grand Prix waren, die wel meetelden voor de wereldtitel. Zo telde de Indy 500 elf keer mee als race voor de eindzege. Zo bezien is de overstap van Fernando Alonso naar het ovaaltjesrijden niet zo gek. Het is natuurlijk al veel spannender dan de Formule 1-optocht, maar ook historisch is er een link tussen de twee klasses.

Al met al wordt het er niet veel duidelijker op. Zelfs met het overzicht hieronder is het nog steeds een raadselachtige berekening. Desondanks kunnen we binnenkort ook nog de duizendste Formule 1 Grand Prix verwachten (in Monza).

Op de foto boven: Jim Clark tijdens de Grand Prix van Zuid Afrika in 1968. Hij wint de race, het is zijn laatste overwinning, want vier maanden later tijdens de GP van Duitsland verongelukt hij.