Bottas naar pole in China, Max Verstappen P5 bij 1000e GP

De duizendste Grand Prix kent een enigszins verrassende polesitter: Valtteri Bottas start vanaf de eerste positie in China. Lewis Hamilton start als tweede, voor beide Ferrari's. Max Verstappen moet zich na miscommunicatie tevreden stellen met P5.

De kwalificatie begint met nieuws: Alexander Albon zal niet in actie komen tijdens de kwalificatie. De Toro Rosso-coureur maakte een harde klapper tijdens de derde vrije training en de schade blijkt dus te groot. 

Als de lichten van de pitstraat gedoofd zijn zien we beide Williams-bolides als eerste de baan op duiken voor de kwalificatie van de duizendste Grand Prix. Dit zal, hoe triest het ook is, het enige moment of fame zijn voor George Russel en Robert Kubica. Voor hen is het zaak om binnen 107% van de snelste tijd te blijven, zodat ze mee mogen doen met de race. 

Ferrari is wellicht na de dominante kwalificatie in Bahrein ook in China de favoriet. De rode bolides verliezen in sector twee misschien veel tijd ten opzichte van Mercedes en Red Bull, maar winnen bijna een halve seconde op het lange rechte stuk van het Shanghai International Circuit. Een halve seconde is ook het verschil tussen Sebastian Vettel en Charles Leclerc halverwege het eerste deel van de kwalificatie. 

Ondanks een grove fout in de laatste bocht, kan Lewis Hamilton toch harder dan de 1:33 van Vettel. Valtteri Bottas is echter nog sneller: 1:32,658 is de voorlopig snelste tijd. 

Max Verstappen zet zijn Red Bull op een voorlopige derde positie. De Nederlander zet zijn bolide het hele seizoen al vrij simpel in de top zes, in tegenstelling tot zijn teamgenoot. Pierre Gasly heeft het ook in China moeilijk: met nog zes minuten op de klok staat de Fransman op een tiende positie. Dat zal normaal gesproken nog harder moeten om door te mogen naar Q2. Ook Leclerc is in de ranglijst gedaald en zal nog aan de bak moeten.

Antonio Giovinazzi zal niet meer meedoen aan de kwalificatie. De Italiaan had nog geen tijd staan en zal deze dus ook niet zetten. De Alfa Romeo-bolide heeft problemen. De teleurstelling is goed zichtbaar in de ogen van de coureur.

Bij het vallen van de vlag rijdt Leclerc zich nog naar P2. Lance Stroll redt het niet en kwalificeert zich als zestiende. Williams kent, dankzij het uitvallen van Albon en Giovinazzi, haar beste kwalificatie van het seizoen: P17 (Russel) en P18 (Kubica). 

OUT: STR/RUS/KUB/GIO/ALB

De Silver Arrows gaan als eerste naar buiten in Q2, achter hen volgen beide McLaren- en Haas-bolides. Een team wat redelijk onopvallend, maar wel erg sterk was in Q1, was Renault. Daniel Ricciardo, die met een prachtige old-school -helm rijdt ter ere van de duizendste Grand Prix, was achtste, zijn teamgenoot Nico Hulkenberg zelfs zesde.

Zoals van tevoren al verwacht werd, kiezen de topteams voor de mediumband. Indien de tijden snel genoeg zijn, kunnen Mercedes, Ferrari en Red Bull hier een voordeel uit halen in de race, aangezien dit de banden zijn waar de race op wordt aangevangen. 

Valtteri Bottas is ook in deze sessie erg snel: de Fin noteert 1:31,728 en is daarmee een halve seconde sneller dan Vettel (P2), Leclerc (P3), Verstappen (P4) en Hamilton (P5). Pierre Gasly sluit achteraan in dit rijtje op P6, maar heeft zijn tijd op de softs gereden. Naar verwachting zullen deze tijden goed genoeg zijn om door te gaan naar Q3. 

Het einde van de sessie is nabij: verschillende coureurs rijden hun laatste rondetijd. Romain Grosjean duwt vlak voor tijd Daniil Kvyat eruit. Beide McLarens vallen af, samen met Sergio Perez en Kimi Raikkonen. Kimi Raikkonen verliest door het afvallen in Q2 een recordreeks: sinds Hongarije 2016 reed de Fin zich altijd in de laatste tien. Renault zit bij de laatste tien met twee bolides, voor de eerste keer dit seizoen. 

Out: KVY/PER/RAI/NOR/SAI

Wie pakt pole position voor de duizendste Formule 1-Grand Prix? Kan Valtteri Bottas zijn ongekend goede weekend tot dusver een vervolg geven? De leider in het kampioenschap zal er in ieder geval alles aan doen. Daarachter is de grote vraag of Gasly zich met de top vijf kan bemoeien, of dat hij zich bezig moet houden met de auto's van Haas en Renault. 

De volgorde voor de eerste run is als volgt: Mercedes - Red Bull - Ferrari. Valtteri Bottas leek de tijd van teamgenoot Hamilton te slopen, maar de Fin rijdt er slechts zeven duizendsten vanaf. Vettel volgt op P3, Verstappen noteert de vierde tijd en Leclerc completeert de top vijf. Pierre Gasly rijdt daarachter in niemandsland: de Fransman is acht tienden langzamer dan zijn teamgenoot, en is zes tienden sneller dan de snelste Renault.

De Formule 1-auto's gaan halverwege Q3 naar binnen voor een nieuwe set softs. Hoeveel tijd kunnen de coureurs nog vinden in de allerlaatste ronde van deze kwalificatie? 

De volgorde voor de laatste run is als volgt: Hamilton - Bottas - Leclerc - Verstappen - Vettel. Verstappen liet een te groot gat vallen en mag geen tijd meer neerzetten. Het lijkt een blunder van Red Bull. 

Hamilton begint goed en rijdt de snelste eerste sector van iedereen, maar komt niet aan pole. Die eer is voor zijn teamgenoot Bottas. Verstappen moet lijdzaam toezien hoe beide Ferrari's nogmaals sneller gaan en de tweede startrij innemen. Verstappen start vanaf de vijfde positie. Daarachter kregen ook beide Haas-coureurs de vlag, en ook zij konden geen tijd neerzetten. Renault pakt dus de vierde startrij.