Lewis Hamilton wint GP van China, Max Verstappen net naast het podium

In de eerste bocht pakt Lewis Hamilton de leiding in de wedstrijd over van zijn teamgenoot Valtteri Bottas. De Brit geeft de leiding verder niet meer uit handen. Erachter vindt er een interne strijd plaats bij Ferrari en daarvan profiteert Max Verstappen.

774 coureurs uit 39 landen starten ooit een Formule 1-race, vandaag stonden er twintig klaar voor de duizendste race. Valtteri Bottas vertrok vanaf de voorste startplaats, gevolgd door Lewis Hamilton. De Brit pakt in de eerste bocht de leiding, ook Charles Leclerc haalt bij de start zijn teamgenoot in. Verderop zijn het Lando Norris en Carlos Sainz die met het McLarens tegen elkaar aan rijden met behulp van de Toro Rosso van Daniil Kvyat. Het levert een virtual safetycar op en de beide wagens van McLaren gaan naar binnen voor een nieuw setje banden.

Daniil Kvyat krijgt uiteindelijk een drive through penalty voor de tik die hij aan Lando Norris uitdeelt in de eerste bocht. De eerste gewone pitstop is van Antonio Giovinazzi in zijn Alfa Romeo, hij stopt al na acht rondjes. De Ferrari's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel rijden ongeveer even hard, maar toch geeft de Scuderia de order aan Leclerc om Vettel er voorbij te laten. De Duitser rijdt vervolgens niet keihard weg bij zijn teamgenoot, die vrij geïrriteerd is door de order. De jonge Monegask blijft erop hameren dat hij sneller is. Intussen nadert Max Verstappen langzamerhand tiende voor tiende van een seconde.

Na de zeventiende ronde rijdt Nico Hulkenberg binnen, zijn Renault heeft het (weer) begeven. Max Verstappen komt binnen voor een nieuw setje banden en komt op P8 terug vlak voor Kimi Raikkonen. Het is een duidelijke poging tot undercut, daarna komt Vettel binnen, hij komt vlak voor Verstappen terug op de baan. Aan het einde van het superlange rechte stuk zet Max de auto naast die van Seb, maar hij schiet net te ver door, waardoor Vettel terug kan komen.

Bij Mercedes is Bottas de eerste die stopt in de 22e ronde, daardoor komt Leclerc, die zo lang mogelijk op zijn mediumbanden  doorrijdt op de tweede plek. Een ronde later komt Lewis Hamilton voor zijn nieuwe rubber bij de crew en ook Leclerc haalt nieuw rubber. De Monegask komt achter Verstappen terug, Max gaat dus naar P4.

In ronde 26 vindt ook Kimi Raikkonen het wel eens tijd geworden om nieuwe harde banden te halen bij zijn team. Hij komt op een fractie van een centimeter achter Kevin Magnussen terecht, maar passeert de Deen al vrijwel direct. Een paar ronden later komt Kvyat binnen voor medium banden én een nieuwe neus. Kennelijk heeft de Rus bij de startcrash toch teveel schade aan zijn voorvleugels opgelopen.

In de 35e ronde rijdt Max Verstappen de pitstraat in voor nieuwe Medium-banden en ook Ferrari reageert op de pitstop: Vettel moet ook binnenkomen voor nieuw rubber. Raceleider Hamilton komt ook nieuwe gele mediums, vlak daarna gevolgd door Bottas. De twee Mercedes komen terug op de baan met Leclerc in hun midden, maar de jongeling moet waarschijnlijk nog naar binnen voor nieuw rubber.

Bottas wordt nu opgehouden door Leclerc. De Fin probeert erlangs te komen, maar het lukt niet meteen. Deze strategie kan Ferrari helpen om Vettel dichterbij Bottas te brengen. Aanvankelijk lukt dat goed, maar dan weet Bottas erlangs te rijden met behulp van DRS. Na zijn pitstop komt Leclerc achter Verstappen terug op de baan. De tweede uitvaller meldt zich in de pitstraat: Daniil Kvyat. Dankzij de start en de drive through had hij al geen briljante race en dus is het niet heel erg om uit te vallen voor de Rus. 

In de laatste paar rondjes gebeurt er weinig op de baan, maar de coureurs beginnen te denken aan het extra punt voor de snelste ronde. Alleen Charles Leclerc en Pierre Gasly hebben een gat dat groot genoeg is om nieuwe banden te halen en een poging te wagen. Voorlopig heeft Sebastian Vettel het punt in handen. Leclerc heeft een probleem met de versnellingen, maar zijn team meldt over de radio dat er niets van uit de data blijkt.

Drie ronden voor het einde zet Lando Norris zijn auto in de pitstraat neer, hij is uitvaller nummer drie. Dan komt Pierre Gasly binnen voor zachte banden: hij gaat voor de snelste ronde. Eindelijk actie! De Fransman komt ruim voor Ricciardo terug op de baan en rijdt in een leeg gebied op de baan, dus hij heeft hij alle ruimte en twee rondes om die snelste ronde binnen te slepen. En de strategie werkt!

Het podium is uiteindelijk voorspelbaar: P1 Lewis Hamilton, P2 Valtteri Bottas, P3 Sebastian Vettel. Max Verstappen rijdt dertien seconden achter het podium over de finish, gevolgd door Charles Leclerc. De rest van de uitslag onder de Autobahn F1 Show.

Leuk om te vermelden is dat Toro Rosso-rijder Alex Albon Driver of the Day is. De Britse Thai moest met zijn auto uit de pitstraat starten omdat hij na zijn crash in FP3 geen tijd kon zetten. Het is daarom een flinke prestatie dat hij naar de tiende plek is gereden tijdens de race.