Alfa Romeo wil Stelvio en Giulia plug-in hybride maken

Ook de modellen van Alfa Romeo moeten geloven aan de 'vooruitgang' die stekkerhybride heet. Beide schoonheden uit Italië worden vanaf 2021 uitgerust met een stel batterijen om de benzinemotor bij te staan.

Waar de Italiaanse merken aanvankelijk niets van nieuwlichterij als elektrisch rijden en semi-elektrisch rijden moesten hebben, zijn ze inmiddels om. Bij Ferrari wordt volop geëxperimenteerd met allerhande KERS-systemen en Fiat komt met (deels-)elektrische Panda's en 500's. Maar ook het onlangs als achterwielaandrijverfabrikant wedergeboren Alfa Romeo moet nu aan de stekker. 

Vanaf 2021 krijgen zowel de Stelvio, als de Giulia twee PHEV-varianten. De eerste voegt een elektromotor van 60 pk toe aan de 1,3 liter grote (kleine?) viercilinder die 180 pk levert. Het complete pakket levert dan 240 paarden en heeft de wagen plotseling in een vierwielaangedreven versie veranderd. Dit systeem ligt ook in de Jeep Renegade en de Jeep Compass, die vorige maand in Genève getoond werden.

De tweede variant is een stuk krachtiger. Ook hier komt dezelfde 60 pk elektromotor de voorwielen aandrijven, maar de achterwielen hebben een sterke viercilinder. Deze tweelitermotor levert 280 pk en met de 60 paarden uit de batterijmotor heeft de Giulia of Stelvio hybride ineens 340 pk bij zich. Uiteraard komt deze motorisering ook in de aangekondigde kleinere SUV van Alfa te liggen. Italiaanse bronnen denken dat Alfa een speciale aanduiding voor de vierwielaangedreven hybrides gaat gebruiken: eQ4. 

De Alfisti hebben niet bepaald haast met het op de markt brengen van de twee nieuwe motoriseringen. Pas in 2021 kun je er een ophalen, ongetwijfeld zal Alfa van die gelegenheid gebruikmaken om de beide auto's ook even een opfrisbeurtje te geven.