VIDEO. Mercedes bibbert voor ontevreden Chinese klant

Zoals we allemaal weten is China zo'n belangrijke markt dat automakers heel diep bukken.

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar China is niet bepaald het minst corrupte land ter wereld. Ook vinden ze zoiets als consumentenbescherming maar een kapitalistisch construct van het grootkapitaal. Zo kan het gebeuren dat mensen vage financiële premies betalen als zij bijvoorbeeld een Mercedes kopen. Als die Mercedes - die omgerekend toch een kleine ton kostte - vervolgens olie lekt en algeheel matig is, kun je als klant desondanks naar fatsoenlijke service of je geld fluiten.

Een Chinese dame was het zat dat ze zich wel scheel mocht betalen, maar met klachten naar de maan kon lopen. Zij organiseerde een eenpersoons sit-in. Het filmpje dat daarvan werd geschoten, ging viral.

De reactie van Mercedes is drastisch en een beetje vreemd. Daimler heeft de franchise met de specifieke dealer opgeschort. Toch benadrukte Daimler de geweldige consumentenbescherming in China - en dat terwijl de hele reden voor het circus was dat consumentenbescherming er nauwelijks bestaat. 'There is good consumer protection in China and we want all of our dealers to work to the letter of the law and the ethics of our brand.' TROL to ze LOL.

Maar goed, wij begrijpen de Duitsers wel: je moet Chinese autoriteiten vleien tot en met, zeker als een van je dealers erbij betrokken is. China is tenslotte 's werelds grootste automarkt.