Max Verstappen krijgt definitief betere motor in Baku

In de grapevine gonsde al een week het nieuws dat Honda in Azerbeidzjan met een verbeterde motor zou komen. Helemaal zeker was het echter nog niet, maar nu wel. De Japanners komen in Baku met de Spec 2-motor, die meer performance heeft.

Goed nieuws voor de Red Bull Racing- en Toro Rosso-coureurs: komend weekend hebben ze een verbeterde Honda achterin hun bolides liggen. Max Verstappen, Pierre Gasly, Daniil Kvyat en Alex Albon kunnen beschikken over de Spec 2-motor van Honda, nadat de motorbouwer een probleem ontdekte in de motor van Kvyat. De Rus had in de eerste vrije training in China een probleem met zijn krachtbron. Bij het oplossen daarvan ontdekte Honda een kwaliteitsprobleem, dat ertoe leidt dat de Japanners alle vier de motoren nu wisselen. Voor Toro Rosso betekent het een hele snelle motorwissel, want zij hadden in China al twee nieuwe power units gemonteerd.

Voor Kvyat en Albon betekent het dat ze nu al tegen gridstraffen aan kijken, als deze motoren het begeven zijn ze al door hun drie motoren voor het hele seizoen heen. Ook Gasly en Verstappen zullen verderop in het jaar ongetwijfeld tegen een straf aanlopen. Teams als Ferrari en Mercedes wachten waarschijnlijk tot de zevende of achtste race voordat ze een nieuwe krachtbron uit de verpakking halen. Honda is echter nog volop aan het ontwikkelen en dus komt de motorwissel niet onverwacht. En als hij inderdaad meteen twintig pk extra geeft, is het een welkome update

De nieuwe motor moet niet alleen meer power geven, maar is ook degelijker en zou langer mee moeten kunnen gaan. Het is voor de vier rijders (en hun fans) te hopen dat de engineers van Honda hun beloftes waar maken.

Gisteren bespraken we de extra pk's voor Max en zijn collega's ook uitgebreid in ASFALT #46.