Olieprijs: arme automobilist betaalt weer

Is het niet de roverheid (!!1!) dan is het wel de rest van de wereld die samenspant om de Nederlandse automobilist op kosten te jagen.

De koppenmaker annex spindoctor van de Telegraaf slaat weer toe, want de beste belegging van dit jaar zou de automobilist zijn. Wij lezen verder: 'Beleggers verdienen dit jaar nergens zoveel geld aan als aan de tankende automobilist. De prijs van benzine en gas op de wereldmarkt, en die van ruwe olie als bron van brandstoffen zijn veruit de beste beleggingen in de grondstoffenmarkt.'

Geestig, want ruwe olie zit in de lift door geopolitieke invloeden. De Verenigde Staten knijpen Iran af, Venezuela is bezig de shithole country-trofee te winnen en ook de vraag uit Azië blijft goed. Het gevolg is dat de prijs van een vat Brent (159 liter) dit jaar al met 40% is gestegen en nu op $75 staat. Er wordt rekening gehouden met een prijs van $80 per vat. De Nederlandse automobilist heeft daar niet zo veel mee te maken, als wel onder te lijden.

Komt nog bij dat we in Nederland belasting over belasting betalen als het gaat om brandstof. Het Rijk heft namelijk BTW over de onbelaste brandstofprijs plus accijns. Dus ook als de olieprijs daalt, kan brandstof gewoon duurder worden omdat de accijns wordt gecorrigeerd voor inflatie. Enfin, fijne dag, en werk eens wat harder: de overheid staat niet voor niets zijn hand op te houden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eccf2167ba64', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });