Bottas wint Formule 1 GP Azerbeidzjan, Max Verstappen vierde

De Grand Prix in Baku is gewonnen door Mercedesrijder Valtteri Bottas, gevolgd door Lewis Hamilton op de tweede plaats. Ferrari-rijder Sebastian Vettel pakt de laatste podiumplaats. Max Verstappen eindigt daar net naast op plek vier.

Het hele veld komt veilig door de eerste paar bochten. Valtteri Bottas loopt meteen uit op Lewis Hamilton. Max Verstappen komt niet goed weg en wordt snel ingehaald door Sergio Perez. Ook Lando Norris sluit snel aan achter bij Verstappen. De Limburgde boordradio te horen dat hij zijn motor in een ander programma moet zetten en kan vervolgens weer aansluiten bij de Racing Point van Perez. Verstappen rijdt uiteindelijk aan het begin van de zesde ronde op de DRS voorbij aan de Mexicaan.

Ondertussen rijden de ver achteraan gestarte auto's snel door het veld heen. Leclerc ligt binnen een paar rondes alweer op P5. Ook Gasly klimt snel naar P13. Ook de McLarens rijden lekker mee.

Dan komt Leclerc bij Verstappen aan. De Ferrari rijdt voorbij de Red Bull alsof hij geparkeerd staat. Even eerder klaagde Verstappen over de teamradio dat hij niet lekker op de motor kan remmen: "Het voelt als een handrem." Leclerc loopt vervolgens op zijn medium-banden keihard in op Sebastian Vettel, die onmiddellijk eieren voor zijn geld kiest en de pits induikt om zijn softs te lozen. Als vervolgens Bottas en Hamilton ook voor een bandenstop naar binnen rijden is het Leclerc die de race leidt, met Verstappen op de tweede plaats. In ronde vijftien geeft de FIA nog maar eens een gifbeker aan het team van Williams. Robert Kubica krijgt drive through penalty omdat het team zijn auto te vroeg naar de uitgang van de pitstraat had gebracht, bij de start.

In de 21e ronde pakt Max Verstappen de op dat moment snelste raceronde. Op dit moment lijkt het alsof we een herhaling van de Grand Prix van 2016 voorgeschoteld krijgen: saai. Overigens verbetert Max zijn snelste ronde in het rondje erna alweer. Romain Grosjean heeft een probleem met zijn banden en mist vlak voor bocht 8 zijn rempunt. Het kost hem uiteindelijk drie plaatsen en ligt nu op de 18e plaats.

De leider in de wedstrijd, Charles Leclerc, is in de 31e ronde nog steeds niet gestopt en krijgt steeds mindere banden. Aan het begin van de 32e ronde passeert Bottas de Monegask met DRS. Tegelijkertijd rijden Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat bijna tegen elkaar aan in bocht 3 en zorgen zo voor de eerste gele vlag van de race. Bij het wegrijden van hun bijna-crash rijdt Ricciardo daadwerkelijk tegen Kvyat aan. Uiteindelijk kost het hem de race, want hij parkeert zijn Renault in de pits. Intussen is ook Hamilton Leclerc voorbij, die nu begint te klagen bij zijn team dat hij nieuwe banden wil. De strategen van Ferrari vertellen hem echter dat hij nog even moet wachten omdat de zachte banden het waarschijnlijk niet nog 18 ronden houden.

Max Verstappen gaat voorlopig door met het verbeteren van de snelste rondetijd. Bij Ferrari halen ze Leclerc in de 35e ronde binnen voor de rode banden. Hij komt de baan op achter Pierre Gasly, die zijn auto meer dan een ronde extreem breed weet te houden, waardoor hij Charles ophoudt en zo Max Verstappen secondes speelruimte oplevert.

Met elf ronden op de klok valt Pierre Gasly uit met een kapotte motor. Het levert een Virtual Safety Car op, de raceleiding moet blij zijn dat ze eindelijk wat aan de race kunnen veranderen, want Gasly parkeert zijn wagen ver achter de boarding. Ook Grosjean valt uit, maar hij parkeert in de pits bij Haas. Als de VSC stopt, verliest Verstappen bijna de controle over zijn wagen, maar hij weet de bolide uit de muur te houden. 

Het lijkt erop dat ze bij Red Bull genoegen moeten nemen met de vierde plaats. Ook de snelste rondetijd gaat nu naar Valtteri Bottas, al heeft Max Verstappen een ruim gat achter zich om een pitstop te maken en op de zachte band alsnog de snelste ronde te rijden. Overigens heeft Leclerc dat gat ook en hij gaat voor nog een setje nieuwe zachte banden en probeert in de laatste twee ronden de snelste ronde van Bottas te claimen.

Lewis Hamilton heeft zijn motor ondertussen in Hammertime gezet: hij pakt de snelste ronde (1:44,88) en komt binnen een seconde achter zijn teamgenoot. Bottas heeft echter ook nog een tandje erbij in zijn motor en weet zo Hamilton van zich af te houden en hij heeft dankzij achterblijver George Russell zelf wel een DRS en kan uitlopen en in 1:44.024 rijdt hij de snelste ronde.

Ook Charles Leclerc heeft een kans op een DRS dankzij Hulkenberg. De Monegask pakt het bonuspunt in 1:43,009. Bottas wint met zijn temagenoot Hamilton op P2, gevolgd door Sebastian Vettel en Max Verstappen.