Overheid: rijden zonder licht kan prima

Als u wat belooft aan de overheid, staan ze meteen klaar om af te rekenen als de belofte wat langer op zich laat wachten. Andersom werkt dat nooit zo. Zoals met de kabinetsbelofte dat de snelweglantaarns weer aangaan. Dat gaan ze niet.

Omdat u lampen in uw auto heeft zitten, bespaart de overheid op de energierekening. Dat is namelijk """goed voor het milieu""". Al die lampjes langs de weg staan er alleen maar te staan, dus je kunt ze net zo goed uitzetten. Dat het de verkeersveiligheid te goede komt is volgens het Ministerie van Infrastructuur blijkbaar gelul.

Volgens een woordvoerder is het licht op "lang niet alle trajecten voor de verkeersveiligheid nodig". Daardoor kunnen de lampen van 21:00 's avonds tot 05:00 in de ochtend uit blijven. Handig voor de mensen die wél belasting betalen en ook graag extra licht willen hebben tijdens het rijden. 

Dat het kabinet met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de belofte heeft gemaakt om de straatverlichting weer aan te zetten maakt kennelijk niet uit. Het ministerie geeft aan dat ze in ieder geval gestopt zijn met het toevoegen van trajecten waar de verlichting uitgeschakeld wordt, maar ze zijn nog niet begonnen met het terugdraaien van de maatregel.

De bezuinigingsmaatregel leverde trouwens nauwelijks geld op, omdat het nogal moeilijk bleek om sommige trajecten soms toch te verlichten. Daar moeten aannemers de verlichting handmatig inschakelen, wat juist bakken met geld kost. Volgens de Telegraaf kan het nog wel een tijdje duren voordat het licht weer overal aangaat.