Milieuzone Rotterdam steelt €4 miljoen van automobilisten

Sinds de invoering in 2016 stuurde de gemeente Rotterdam 47.000 bekeuringen aan 'misdadigers' die geen luxe nieuwe auto hebben. De automatische kassa's aan de rand van de stad zouden goed moeten zijn voor het 'milieu'.

Rotterdam is de grootste winnaar van de random bedachte extra autobelasting die milieuzone heet. Waar de stad benedenwinds het grootste raffinagecomplex van Europa huisvest, rijke Amerikanen met cruiseschepen de stad in varen, mogen de inwoners niet met oude auto rondrijden. Doen ze dat wel, dan volgt een boete van €95 en uiteraard €9 aan administratiekosten. In Rotterdam €4,3 miljoen, maar in Arnhem, Amsterdam, Utrecht, Leiden en Nijmegen werd in het totaal €11,2 miljoen geïnd

Uiteraard wordt dat geld onmiddellijk overgemaakt aan de ijsberen gewoon in de schatkist van de gemeentes gestort. Daarnaast lijkt het erop dat een milieuzone nauwelijks effect heeft op het leefmilieu in de stad. Steven van Eijck, voorzitter van Rai Vereniging, zegt in de Telegraaf: "Negentig procent van het fijnstof door het verkeer wordt mede door remmen en de banden veroorzaakt. Dat is bij auto’s zo, maar ook bij fietsen, bussen, trams en metro’s. Het heeft dus niets van doen met de brandstof waarop gereden wordt."

De woordvoerder van de ANWB hekelt vooral het feit dat de inkomsten van de boetes niet worden besteed aan het oplossen van het probleem. Het lijkt er eerder op dat de gemeentes met een milieuzone zoveel mogelijk onduidelijkheid proberen te creëeren waardoor auto's de fuik in rijden: "Wij hadden graag gezien dat de inkomsten terugvloeien naar waar ze voor worden uitgedeeld. Maar eigenlijk zou je geen boetes voor milieuzones meer willen uitdelen als gemeente [omdat iedereen schoon rijdt]. Dan is je opzet namelijk geslaagd."