Dit is de vliegende taxi van de toekomst

Naast autonoom rijden is "vliegend rijden" de belofte van de toekomst. Vliegende auto's dus, maar hoe dan? Lilium bouwt een "vliegende taxi" met 36 elektrische motoren die je supersnel 300 kilometer ver kan brengen.

Het lijkt veel moeilijker te verwezenlijken dan autonoom rijden, maar toch schijnt autonoom vliegen makkelijker te zijn. Het heeft alles te maken met de grote graad van organisatie in het luchtruim. Daar heb je niet te maken met plotseling overstekende fietsers en spelende kinderen. Daarom beloven veel makers van vliegende taxi's dat hun oplossing meteen alle verkeersproblemen kan aanpakken.

Neem Lilium een Duitse startup die is ontsproten aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ze hebben tientallen miljoenen aan investeringen ontvangen van onder andere Daimler (moederbedrijf van Mercedes) en presenteerden onlangs hun eerste fullsize model.

Het blijft overigens niet bij een model, zoals bij PAL-V dat ons al jaren een mock-up van een productieversie laat zien. Deze Lilium Jet kan echt vliegen. Okay, er zitten nog geen mensen in, want het is een testmodel, maar het ding kan gewoon verticaal opstijgen en landen. Best een prestatie voor een apparaat dat op batterijen vliegt. Het bedrijf claimt dat hun ontwerp stiller en zuiniger is dan de drones die je nu regelmatig hoort zoemen.

Een van de dingen waarvoor ze de Jet willen gaan inzetten is autonoom taxiverkeer. Neem bijvoorbeeld de transfer van vliegveld JFK bij New York naar Manhattan. Als je mazzel hebt ben je daar 55 minuten mee bezig. Met een helikopter kan het in vijf minuten, maar dat is stervensduur. Met de Lilium Jet moet het straks ook in vijf minuten gepiept zijn, maar dan voor de prijs van een taxiritje.

De Jet kan vijf personen vervoeren en heeft een topsnelheid van 300 kilometer per uur. Ook de maximale vliegafstand is 300 kilometer. Voor de komende maanden staan tests op het programma waarin het proefmodel de overgang maakt van verticaal bewegen, naar horizontaal bewegen. Met schaalmodellen is het Lilium al gelukt, dus nu maken ze de stap naar een fullsize versie. In 2025 moeten de eerste taxidiensten in bedrijf komen. Uiteraard komen er voor die tijd al proefprojecten waar je met zo'n apparaat kunt reizen.