Fernando Alonso mist Indy 500 door langzame McLaren

Het is een beetje een klassiek McLarenprobleem dat Fernando Alonso nu van zijn Triple Crown afhoudt: zijn McLaren is niet snel genoeg. De Spanjaard reed in de kwalificatie een 34e tijd, terwijl er maar 33 startplaatsen zijn.

McLarens Indianapolis 500-avontuur loopt dit jaar niet zoals gepland. Terwijl de trage Zweed Marcus Ericsson volgende week zondag op de dertiende plaats mag starten, is Fernando Alonso toeschouwer. Het grote McLaren van Zak Brown gaat weer eens op zijn snufferd.

Fernando Alonso deed op zondagavond zijn ultieme poging om zich te kwalificeren met de papaya-oranje McLaren Chevy Indycar. De auto was alleen niet snel genoeg om een startbewijs te behalen, jongeling Kyle Kaiser pakte nipt de 33e tijd. Opvallend genoeg zijn de drie uitgevallen auto's allemaal onderdeel van het Carlin-team. Ook Max Chilton en Red Bull-junior Patricio O'Ward rijden met een auto die geprepareerd wordt door Carlin. Het deed meteen stemmen opgaan of McLaren er wel goed aan heeft gedaan om in zee te gaan met dit van oorsprong Britse team. Carlin heeft nog maar kort geleden zijn Indy-operatie opgezet, terwijl de afstelling van een auto voor het ovaal juist jarenlange ervaring vereist. Het zijn heel klein verschillen die grote invloed hebben.

Anderen vragen zich af wanneer Alonso nu eindelijk in gaat zien dat McLaren en hij geen goede match zijn. Het kan wel zo zijn dat de Britten de Spanjaard enorm veel geld betalen, maar ze hebben hem de afgelopen jaren eerder in de weg gezeten dan geholpen.

Volgens commentator en oud-coureur Danica Patrick gonst in de paddock overigens een venijnig gerucht rond. McLaren-baas Zak Brown zou wellicht met een grote zak geld rondlopen om een auto met een startbewijs te kopen en daar Alonso in te zetten. Blijkbaar is het in de VS mogelijk om na de kwalificatie een andere rijder in de gekwalificeerde auto te laten rijden. Zo zou Alonso alsnog aan de sponsorverplichtingen kunnen voldoen, want je moet je eens voorstellen dat zij met hun gasten volgende week komen kijken en daar geen auto kunnen aanmoedigen.

De polesitter van komende zondag heet Simon Pagenaud. De Fransman reed foutloos naar de snelste tijd. Naast hem staan Ed Carpenter en Spencer Pigot.