Mercedes wint vast niet alle 21 Grands Prix van 2019

De Grand Prix van Monaco van komend weekend zou normaal gesproken de race zijn waar Max Verstappen met Red Bull Racing kan shinen. Maar Mercedes is tegenwoordig zelfs in de langzame sectoren oppermacht. Hoe gaat dat aflopen?

Het zal toch niet gaan gebeuren dat Mercedes alle 21 Grands Prix van het jaar in een een-twee wint? De eerste paar races van het seizoen lijkt het daar wel op, met Valtteri Bottas en Lewis Hamilton fier bovenaan in het klassement. Toch zegt het verleden dat het waarschijnlijk niet zo ver zal gaan komen. Althans, in de geschiedenis van de Formule 1 is het nog nooit gebeurd dat een team alle races won. Overigens is het wel voorgekomen dat een team bijna alle races won: in 1988 won het McLaren van Ayrton Senna en Alain Prost 15 van de 16 races.

Tegenwoordig zijn er vijf grote prijzen extra, en dat geeft gelukkig wat meer kans om ook een andere winnaar te krijgen. In Monaco was het bijvoorbeeld te voorzien dat Red Bull Racing met Max Verstappen en Pierre Gasly hoge ogen zou gooien. Op basis van de laatste sector in Barcelona vreest zo'n beetje de hele grid nu dat Mercedes ook Monaco gaat ownen. De Duitse zilverpijlen reden in de langzame bochten van het Spaanse circuit nog steeds sneller dan iedereen.

Mercedes' teambaas Toto Wolff probeert bescheiden te blijven onder de grote overmacht die hij met zijn team vertoont. Op de vraag of hij alle races gaat winnen met zijn team antwoordt hij resoluut "neen". De Oostenrijker zegt verder tegen RaceFans: "First of all I think you need to stay humble. Both feet on the ground. We’ve had five fantastic performances now with five one-twos but we don’t take it for granted. That’s really the mindset that we are having."

Hij wijst verder op het feit dat Mercedes traditioneel niet heel sterk is in het prinsdom en dat Ricciardo vorig jaar zelfs met een kapotte motor nog won. Uiteraard denken andere teams dat zij ook mee kunnen strijden in de smalle straten van Monaco. Ferrari geeft aan dat zij niet opgeven totdat de laatste racer over de  finish is gekomen en ook bi Red Bull Racing is Christian Horner ervan overtuigd dat zij gewoon weer vooraan zullen staan.

Als alle drie de teambazen van de teams zeker weten dat Mercedes niet alle races zal gaan winnen, zullen ze toch vast gelijk gaan krijgen? Het is niet te hopen dat we nu alle uitslagen al kunnen voorspellen. Overigens werd de vandaag overleden Niki Lauda in 1984 wereldkampioen, terwijl hij in de eerste negen races zes keer was uitgevallen. Toen kon dat nog, alten we hopen dat die spanning ooit nog terugkeert.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e236941a2cfa', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });