Lewis Hamilton pakt pole position GP Monaco, P3 voor Max Verstappen

Mercedes heeft zoals verwacht de complete eerste startrij gepakt in de kwalificatie voor de GP van Monaco. Lewis Hamilton start op pole, gevolgd door Valtteri Bottas. Max Verstappen kwam niet verder dan de derde plaats.

De laatste vrije training had een totaal ander verloop dan de eerste twee sessies. In plaats van de Mercedessen reed local boy Charles Leclerc de snelste tijd. Daarna waren het Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Max Verstappen. Sebastian Vettel maakte een fout en reed zijn auto de vangrail in bij Sainte Devote (bocht 1).

De eerste kwalificatiesessie kent weinig spektakel, totdat na de finish blijkt dat Charles verkeerd gegokt heeft en daardoor onder de streep terechtkomt. Hij mag daardoor niet mee naar Q2.
De tweede sessie brengt Max Verstappen naar de snelste tijd, voor de twee wagens van Mercedes, zou het dan toch gan lukken dat hij de pole gaat pakken?
In de derde kwalificatieronde zijn het echter toch de Mercedessen die het snelst zijn. Verstappen probeert het wel, maar komt er niet aan. Desondanks is hij tevreden met het resultaat.

Bijna iedereen rijdt meteen naar buiten om een tijd te zetten in Q1, alleen Max Verstappen en Pierre Gasly zijn na de eerste paar minuten nog niet op de baan te vinden. De eerste tijd die Max Verstappen zet is veel sneller dan de rest, Hamilton staat 0,374 seconde achter de Nederlander, die even later zijn tijd nog wat verder bijscherpt naar 1:11,597. Sebastian Vettel rijdt ruim een seconde langzamer en staat daarmee op een tiende plaats. 

Valtteri Bottas is er dan even voor gaan zitten om zijn auto op te warmen en knalt vijfendertig duizendsten onder de tijd van Max Verstappen. Ook Hamilton heeft nog even aangezet en staat nu 52 duizendsten achter Verstappen, maar de Brit rijdt door en pakt de snelste tijd.

Sebastian Vettel heeft in een snelle ronde de vangrail aangetikt. De Duitser duikt even de pits in om zijn auto te laten checken. Met minder dan twee minuten op de klok rijdt hij weer naar buiten om een tijd te zetten, want hij staat nu onder de uitvallers. Hij is nu wel ongeveer de laatste man op de baan en hij zet de snelste tijd. Goed voor zijn zelfvertrouwen na de misser van vanmorgen. Charles Leclerc heeft het minder goed bekeken. De Monegask mist de cut en start morgen op p15.

Out: LEC, PER, STR, RUS, KUB

De Mercedessen rijden meteen bloedsnelle tijden. Valtteri Bottas rijdt een 1:10,701, vier tienden sneller dan Hamilton. Max Verstappen rijdt zich echter net voor de tijd van de Brit, maar de Mercedessen rijden gewoon door. Hamilton verbetert zich weer en pakt de tweede plaats terug. Kvyat staat na de eerste run achter Verstappen, maar hij is drie tienden langzamer dan de Limburger. 

In zijn tweede run rijdt Max Verstappen een 1:10,618, waarmee hij de snelste tijd pakt. De twee wagens van Toro Rosso zijn goed onderweg en beide coureurs rijden betere tijden dan Pierre Gasly. Kevin Magnussen zet zich op P5 als best of the rest, terwijl zijn teamgenoot de sessie verlaat zonder een snelle tijd. Zijn bericht over de radio bevat zoveel piepjes dat er geen woorden meer te horen zijn. De Fransman kwam zijn landgenoot Pierre Gasly tegen bij Mirabeau, waardoor hij een snelle ronde in rook op zag gaan.

Out: HUL, NOR, GRO, RAI, GIO

Valtteri Bottas rijdt als eerste naar buiten in de derde sessie, hij zet een 1:10,252. Sebastian Vettel is bijna zeven tienden langzamer dan de Fin. Verstappen rijdt een 1:10,6 en pakt de voorlopige tweede plaats. Ondertussen is Lewis Hamilton zijn auto een paar rondjes aan het opwarmen voordat hij een echt snelle ronde gaat zetten. De wereldkampioen verbetert de tijd van Bottas niet, maar zet zich wel ruim een tiende voor Verstappen. De Limburger is de pits in om zich voor te bereiden op de laatste run. 

De tweede run zorgt voor verbeteringen bij veel rijders, waaronder Lewis Hamilton en hij pakte de pole position. De vier races hiervoor was het Valtteri Bottas die als eerste startte.

Max Verstappen verklaart na de sessie dat hij wat moeite had om temperatuur in zijn banden te krijgen. Dus hij neemt genoegen met zijn derde startplaats. "Ik zag dat ik twee tienden miste en besloot daarom om mijn laatste rondje af te breken." Hij nam geen overdreven risico en heeft morgen in ieder geval zicht op het podium.

Maximaal voorbereiden op de Grand Prix? Check de Autobahn F1 Show met Sylvana en Steijn: