Lewis Hamilton wint GP van Monaco, Max Verstappen vierde

De als tweede gefinishte Max Verstappen is in de officiële uitslag vierde geworden door een straf van vijf seconden. Lewis Hamilton heeft de hele race voorop gereden en wint de Grand Prix van Monaco voor Sebastian Vettel en Valtteri Bottas.
@media (max-width: 679px){#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61acd56e257f0 img{#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61acd56e257f0 img{#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61acd56e257f0 img{#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61acd56e257f0 img{#fig-61acd56e257f0 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Stipt om 15:10 vertrekt het hele veld voor de opwarmronde en een minuut of wat later is de race ook echt los. Max Verstappen heeft een goede start en komt al voor de eerste bocht naast de auto van Valtteri Bottas terecht. De Fin houdt de deur echter dicht, waarop Verstappen eieren voor zijn geld kiest en zijn voorvleugel niet riskeert. In de eerste hairpin prikt Charles Leclerc zijn auto langs Lando Norris. De Brit kiest er ook voor zijn auto niet stuk te rijden op de Ferrari. Waar de verwachte optocht meteen van start gaat in het veld is Leclerc de smaakmaker van de race, hij jaagt maximaal op Romain Grosjean. In ronde 8 pakt de Monegask hem bij Rascasse, hij prikt de auto er perfect naast en Grosjean is gelukkig wakker. 

Een ronde later probeert Leclerc het bij Nico Hulkenberg. De Duitser houdt de deur echter dicht en Leclerc tikt de Renault met zijn linker voorwiel aan en loopt een lekke band op. De band gaat volledig stuk en de Leclerc strooit een berg koolstofvezels op de baan. Na een pitstop rijdt Leclerc helemaal achteraan. De raceleiding besluit dan de safety car in te zetten om de marshals ruimte te geven om de baan op te ruimen.

Lewis Hamilton komt meteen naar binnen, en de rest van het veld volgt. Max Verstappen haalt Valtteri Bottas in de pitstraat in, maar de twee auto's rijden wel erg dicht op elkaar. Het zou kunnen dat Red Bull Racing Verstappen te vroeg heeft losgelaten. Valtteri Bottas rijdt een ronde later nogmaals naar binnen voor nieuwe banden. De Fin ligt nu dus ook achter Sebastian Vettel. Enkele rondes later besluit de wedstrijdleiding dat Verstappen vijf seconden tijdstraf krijgt voor de aanvaring bij het uitrijden van de pits.

De twee rijders van Red Bull lijken het beste uit de safety car te zijn gekomen. Verstappen rijdt nu tweede (maar moet hard doorrijden om zijn straf te omzeilen) en Pierre Gasly heeft nu de vijfde plaats weer terug (die hij had totdat hij drie plaatsen gridstraf kreeg). Bij Rascasse doet Antonio Giovinazzi een inhaalpoging op Robert Kubica en tikt de Pool rond. Het levert een opstopping op, maar de vier auto's komen veilig weg. Charles Leclerc heeft echt een rotweekend: door de schade aan zijn auto is hij vrijwel onbestuurbaar geworden, het is einde verhaal voor de local boy. Monaco is een onvergeeflijk circuit, ook als je uit de buurt.

Het middenstuk van de race is de klassieke optocht. De spanning komt -voor Nederlandse kijkers- van de tijdstraf voor Verstappen en hoe hij daarmee omgaat. Van het team krijgt hij de opties voorgelegd, opvangen bij een pitstop als het gaat regenen, of hij kan Hamilton inhalen en vijf seconden bij hem wegrijden. Dat laatste wordt er een beetje als moeilijke optie bij opgenoemd.

Het lijkt er intussen op dat het gaat regenen, maar voorlopig zet het niet echt door. Carlos Sainz kan op zijn nieuwe mediumbanden nog een snelste raceronde zetten, dus echt nat is het niet op de baan. Lewis is aan het klagen over zijn linker voorband en hij rijdt steeds trager. Zijn team wil hem echter nog niet naar binnen halen voor nieuwe banden, Max Verstappen rijdt immers maar een halve seconde achter hem. Ter vergelijking: Romain Grosjean maakt op dat moment zijn eerste pitstop en heeft 51 ronden op zijn banden gereden. 

Lewis wordt echter zenuwachtiger en zenuwachtiger. Hij is bang dat Verstappen hem gaat inhalen, terwijl het team denkt dat hij gewoon het veld moet ophouden achter hem. Het probleem voor Hamilton is echter dat de rijders voor hem steeds vanzelf opzij gaan, terwijl Max van achter blijft duwen. Deze optocht is inmiddels een bloedspannende vertoning geworden. Kan Mercedes zijn auto wel op de baan houden, want Max Verstappen rijdt bijna elke ronde tegen de achterkan van Lewis Hamilton aan.

Terwijl Pierre Gasly naar binnen is gegaan voor een nieuw setje banden, denkt ook Bottas aan de snelste ronde. De Fin laat zich wat afzakken en zet aan om een snelle ronde te zetten, hij rijdt een snelle 1:15,163. Nu is het afwachten of Gasly ook zoiets kan laten zien in zijn RB15. De Fransman doet zijn werk en zet een 1:14,567. Ook Verstappen krijgt nu van zijn engineers te horen dat "mode 7" beschikbaar is, oftewel de party mode. Bij Lewis wordt echter in het oor gefluisterd dat hij een geen tegenwapen heeft om Verstappen achter zich te houden. Verstappen schiet echter rechtdoor op het punt waar hij vorig jaar in de vrije training, gelukkighoudt hij zijn auto nu heel. Er zijn nog zes ronden te gaan voor Verstappen om Hamilton te passeren en dan ook nog even vijf seconden bij het weg te rijden. Het lijkt er echter op dat Verstappen net buiten het podium gaat vallen dankzij zijn tijdstraf.

De laatste ronden zijn extreem spannend voor Lewis, want hij krijgt Max steeds dichterbij in de tunnel. Het is echter steeds niet genoeg om in de chicane een poging te wagen. Elders op de baan kan inhalen eigenlijk helemaal niet. In ronde 77 doet Max de poging gewoon, maar het lukt net niet. Ze raken elkaar, maar kunnen doorrijden. 

Uiteindelijk is het Lewis Hamilton die als eerste over de finish rijdt, gevolgd door Max Verstappen. Voor de Nederlander is er echter geen podiumceremonie: hij wordt als vierde geklasseerd. Sebastian Vettel redt de eer van Ferrari door met de punten voor de tweede plaats aan de haal te gaan, Valtteri Bottas mag naar het laagste trapje van het podium. Max' teamgenoot Pierre Gasly neemt het extra punt voor de snelste ronde mee naar huis, terwijl de Limburger wel Driver of the Day is, maar dat levert verder niets op.

Nog steeds niet genoeg van Formule 1? Kijk nog even wat Sylvana en Steijn over de Grand Prix vertelden in de Autobahn F1 Show: