'Lewis Hamilton redde Mercedes na verkeerde bandenkeuze'

Hoewel Lewis Hamilton eerste werd in Monaco, had het er zomaar anders uit kunnen zien. Elke andere coureur had nieuwe banden nodig gehad, maar Lewis redde het team nadat ze de 'verkeerde' banden onder zijn wagen schroefden.

Nadat Charles Leclerc met zijn rondgestrooide Ferrari-onderdelen een safety car had veroorzaakt, kwam zo'n beetje het hele veld binnen voor nieuwe banden. Terwijl Max Verstappen koos voor het harde compound, gingen er medium-banden onder de wagen van Lewis Hamilton. Die banden sleten echter veel sneller.

Het zorgde ervoor dat Hamilton vanaf de helft van de race om de zoveel tijd over de radio klaagde over de verslechterende banden. Hij kreeg steeds minder grip op zijn voorbanden en moest bijvoorbeeld in de haarspeldbocht een totaal andere lijn rijden dan Max Verstappen. 

Mercedes koos volgens teambaas Toto Wolff expres voor de middenband omdat ze bang waren dat het harde rubber minder snel warm zou worden, waardoor Lewis kwetsbaar zou zijn voor aanvallen van Max Verstappen. De banden begonnen echter al snel te verslechteren, waardoor Hamilton daarmee juist kwetsbaar werd. Wolff gaf toe dat de beslissing om mediums te kiezen verkeerd was en zegt tegen Autosport dat ze de boel nog eens grondig moeten analyseren: "We thought the tyre would make it to the end but it didn't. He saved us - his driving saved us. It's something which we really need to analyse."

Gelukkig voor de Duitsers kan Hamilton echt wel een potje sturen en dus bleef hij vooraan rijden. Ongetwijfeld werd hij daar ook een klein beetje geholpen door het feit dat Max Verstappen in de verkeerde motormodus rondreed.