Waterstof is misschien wel de mooiste oplossing voor de energietransitie. Enerzijds kun je gebruiken om een elektrische stroom mee op te wekken en er dus elektromotoren op te laten draaien, anderzijds kun je tot ontploffing brengen en er op die manier verbrandingsmotoren op te laten draaien. In beide gevallen is het bijproduct van de omzetting water. Geniaal dus. Het is alleen wel jammer dat het wat lastig om het in grote hoeveelheden te maken en vooral te bewaren. Het element waterstof is zo klein en licht dat het uiteindelijk gewoon door heel veel houders heen kan trekken. Dan zijn er nog wat andere problemen die we hier niet allemaal gaan herhalen (nee, grote ontploffingen zijn geen probleem).
Een stel professoren van de universiteit Erlangen-Nürnberg in Duitsland denken een briljante oplossing te hebben voor de meeste problemen: waterstof verbinden met een vloeistof. Als de waterstof vast zit, vervliegt het niet en is het eenvoudiger om te transporteren. Je hoeft de vloeistof niet te koelen tot het absolute nulpunt en je hoeft het ook niet onder 700 atmosfeer samen te persen. De professoren willen het gas in een Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC) stoppen. Dat is niet nieuw, maar de cvloeistof die ze in gedachten hebben is dat wel. Of nee, dat is het niet, maar als drager van waterstof was de dieselachtige vloeistof dibenzyltoluol nog niet gebruikt.
Het handige van die vloeistof is dat hij niet giftig, ruim voorradig en goedkoop is. Daarnaast wordt hij al decennialang gebruikt om machines te koelen, dus het spul is uitgebreid getest. Je kunt in een liter van de vloeistof maar liefst 650 liter waterstof verstoppen.
Momenteel heeft Hydrogenious, zoals de geleerden hun bedrijf hebben genoemd, in de VS begonnen met het verzamelen van waterstof in de dibenzyltoluol. Ze zijn naar bedrijven gegaan waar waterstof als bijproduct van hun eigen productie ontstaat.
De volgende stappen die het bedrijf wil maken zijn uitgebreidere tests met de vloeistof. Ook belangrijk: ze willen een brandstofcel ontwikkelen die de waterstof rechtstreeks uit de LOHC kan halen. Eerdere initiatieven die ook een vloeistof van waterstof maken halen eerst het gas eruit en voeren het vervolgens door een brandstofcel. Een stap die volgens de Duitsers overgeslagen moet worden.
Al met al brengt deze vloeibare vorm het gebruik van waterstof nog dichterbij, aangezien de infrastructuur voor benzine en diesel geschikt is voor het transport van deze oplossing. Nu is het wachten tot iedereen wakker wordt uit het sprookje de nachtmerrie die rijden op batterijen heet.