€95 boete voor bellen op de fiets is domste maatregel ooit

De komende dertig dagen moet je maximaal genieten van de mogelijkheid van bellen en appen op de fiets, want vanaf 1 juli is het gedaan met het doelmatig besteden van fietstijd. Nadien krijg je een boete voor bellen op de fiets en dat is belachelijk.

Politici denken dat ze overal invloed op kunnen uitoefenen (tenzij ze iets belangrijks op moeten lossen, dan is het meestal 'juridisch ingewikkeld' en gebeurt er niets). Neem het verbod op appen en bellen op de fiets dat op 1 juli aanstaande ingaat. Het is een oplossing voor een probleem dat er niet is en daarnaast is de oplossing geen oplossing. 

Laten we voorop stellen dat wij ook geen voorstander zijn van appende en bellende fietsers, maar dat is een probleem van voorlichting, niet van repressie. Als de overheid nu eens zou uitleggen dat de doodstraf staat op het bellen en appen op de fiets dan was is zo opgelost. Het is immers de appende fietser die het loodje legt als hij al niet oplettend wordt geplet door een auto. Als die sanctie niet zwaar genoeg is, dan gaat een boetetje van €95 ook niets uithalen.

Maar dat de boete ook geldt voor bellend fietsen is helemaal belachelijk. Letterlijk iedereen kan voorspellen wat er nu gaat gebeuren: alle fietsers zullen met een koptelefoon op gaan rijden om te kunnen bellen. Dat is precies nog gevaarlijker dan met een hand fietsen, omdat je volstrekt van de wereld afgesloten bent op je fietsje met een headset op. Alle fietsers van Nederland hebben geleerd om met één hand allerlei spullen beet houden en met de andere te sturen. De meesten kunnen zelfs fietsen zonder ook maar een hand aan het stuur te houden.

We voorspellen dat binnenkort hordes eenstrepers de straat op worden gestuurd om gegoede wijken van bellende fietsers te ontdoen. Uiteraard worden ondertussen alle omaatjes, opaatjes en andere zwakkeren aan hun lot overgelaten om overvallen te worden door tuig dat append, bellend en straalbezopen alle regels aan zijn laars lapt, want er is toch geen politie.