Ferrari in beroep tegen tijdstraf die Sebastian Vettel winst ontnam

Sebastian Vettel kreeg tijdens de Grote Prijs van Canada een tijdstraf van vijf seconden nadat Lewis Hamilton hem onder druk zette en in een fout dwong. Ferrari is het er niet mee eens en heeft beroep aangetekend tegen de straf.

De glijer die Sebastian Vettel maakte is inmiddels al uitgebreid besproken in het raceverslag, de tijdstraf die de Duitser ervoor kreeg is nog wel even stof voor gesprekken. Hier staat een poll waar u uw mening erover kwijt kunt en het internet is gevuld met boze reacties van allerhande coureurs, van Mario Andretti tot Mark Webber en van Giedo van der Garde tot Nigel Mansell [zie onderaan dit artikel].

Ferrari laat het er niet bij zitten en gaat tegen de bestraffing van de als winnaar wedergeboren Vettel in beroep.  Opmerkelijk, want in de FIA-reglementen staat dat een beroep tegen de sancties die tijdens de race zijn opgelegd geen beroep open staat.

Het is opvallend vaak raak tegenwoordig. De stewards lijken ervoor te willen zorgen dat alle races in de Formule 1 optochten worden. De race van gisteren was -ondanks de vooruitzichten- weer een verschrikkelijk snoozefest. De enige actie die er te zien was, kwam na de finish toen Sebastian Vettel uit elkaar klapte van woede. De beslissing van de stewards om de Duitser een vijf secondenstraf te geven voor het onveilig de baan oprijden nadat hij met een paar honderd kilometer per uur het gras op gleed is dubieus te noemen.

Gezien die twijfelachtigheid van de bestraffing is het wonderlijk dat er geen enkel beroep openstaat tegen beslissingen van de stewards. Dat is temeer verwonderlijk aangezien het gezelschap een wisselend groepje oud-rijders is en geen vaste staf van scheidsrechters. Beslissingen worden daarom op ad hoc-basis genomen en het leidt er bijvoorbeeld toe dat Max Verstappen altijd straf krijgt en Lewis Hamilton eigenlijk nooit ergens voor wordt bestraft.

Ferrari, dat toevallig eens aan het kortste eind trekt, is er nu klaar mee. De Italianen hebben beroep aangetekend tegen de beslissing. Het protest van Ferrari komt dat bij het internationaal tribunaal van de FIA terecht. Daar zal echter hoogstwaarschijnlijk worden geoordeeld dat beroep tegen de sanctie niet mogelijk is en daarmee het beroep niet ontvankelijk. Maar goed, de FIA wordt in de wandelgangen Ferrari International Assistance genoemd, dus je weet nooit wat voor uitweg ze daar weten te vinden.

Voor het kampioenschap zou het goed zijn als de beslissing wordt teruggedraaid, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk. Tenzij de FIA zich weer eens van zijn meest rode kant laat zien.