'Renault en Fiat praten toch door over fusie'

Nadat de Franse overheid vorige week de Italiaans-Amerikaanse fusiepartner wegjaagde, blijken Renault en Fiat-Chrysler toch nog te praten over een fusie van gelijken. Er zitten echter nog behoorlijk wat hobbels in de weg naar een samensmelting.

Twee weken geleden openbaarde Fiat Chrysler Automobiles (FCA) een voorstel om te fuseren met Renault om zo een van de grootste autofabrikanten ter wereld te smeden. De Fransen liggen al maanden in de clinch met Nissan nadat bleek dat voormalig CEO Carlos Ghosn zich was gaan gedragen als zonnekoning. Nissan wil meer zeggenschap in de Renault Nissan Mitsubishi alliantie, terwijl de Fransen dat niet zo zien zitten.

Een fusie met FCA zou Renault daarin kunnen helpen aangezien ze dan een veel grotere speler zijn die in de alliantie meepraat. De Italianen liepen echter weg van de onderhandelingstafel nadat de Franse regering, grootaandeelhouder in Renault, allerlei baangaranties eiste en wilde dat Nissan ook op voorhand akkoord zou gaan met de fusie.

Nissan ziet nu echter zijn kans schoon en zegt dat ze een fiat (hah!) aan de samensmelting geven als Renault zijn belang in het Japanse bedrijf verkleint. De Fransen hebben nu ruim 43 procent van het stemrecht bij de Japanners, terwijl dat andersom 15 procent van de aandelen zonder stemrecht is. Voor Nissan is het van belang dat ze niet ook meteen onduidelijke Americano-Italianen met veel zeggenschap in hun zaak krijgen. 

Hoe dit gaat aflopen is moeilijk te voorspellen, aangezien het erop lijkt dat er op een achthoekig schaakbord wordt gespeeld. Elke zet geeft daarom zoveel nieuwe opties dat het nog maar afwachten is hoe alle andere stakeholders erop gaan reageren.