Ferrari gaat voor Plan B in strijd om overwinning in Canada

De Grand Prix in Canada mag dan al vier dagen geleden zijn afgevlagd, de strijd om de overwinning woedt nog steeds door. Ferrari berust niet in de tijdstraf die Sebastian Vettels overwinning aan Lewis Hamilton gaf. 

Je kunt ze slechte verliezers noemen, of die hards. Feit is dat Ferrari niet zomaar over zich laat lopen nu Lewis Hamilton de winst in de Grand Prix van Canada toegewezen kreeg door de straf die Sebastian Vettel kreeg. De Duitser gleed halverwege de race in Montreal door het gras en kwam bruusk de baan weer op voor de neus van Lewis. De Brit moest remmen om te voorkomen dat hij achterop de Ferrari zou crashen.

Het gevaar dat daarbij opdoemde wordt Vettel aangerekend en daarom kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden. Precies genoeg om Hamilton (alweer) de overwinning te geven. Ferrari kondigde eerder al aan om in beroep te gaan tegen de sanctie. Maar omdat een beroep tegen een tijdstraf van de stewards niet openstaat, was dat bij voorbaat al kansloos. Het Internationaal Tribunaal van de FIA zou het beroep met die reden niet ontvankelijk verklaren.

De Italianen hebben daarom een nieuw plan van aanpak bedacht: het gaat een beroep doen op de International Sporting Code van de FIA. Daarin is een andere beroepsmogelijkheid opgenomen. De evaluatie van de genomen beslissingen kan worden aangevraagd als er nieuw bewijs boven tafel is gekomen dat ten tijde van de beslissing nog niet voorhanden was.

Ferrari kan daarvoor wellicht met eigen data aankomen die de stewards nog niet hadden. Met die gegevens zouden ze wellicht kunnen aantonen dat Vettel echt niet probeerde om Hamilton af te knijpen, of dat hij zelf een passagier in de auto was, een lezing die door meer dan driekwart van u wordt ondersteund. In hoeverre dit ze gaat helpen is de vraag, want de stewards baseerden hun straf vooral op Vettels tweede stuurbeweging naar rechts, toen hij alweer op de baan was.

Wanneer de evaluatie gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. Tot die tijd blijft de uitslag van de race gewoon staan. En eigenlijk is het wel duidelijk dat de FIA haar eigen stewards geen dolk in de rug gaat steken, dus de kans is groot dat er nooit meer iets aan de uitslag gaat veranderen en dat Ferrari gewoon harder moet gaan racen om te kunnen winnen.