Ferrari vraagt FIA om herziening straf Vettel

De vijf seconden tijdstraf die Sebastian Vettel de overwinning in Montreal kostten blijven terugkomen. Ferrari kon niet in beroep tegen de bestraffing, maar heeft nu een herziening aangevraagd bij de motorsportbond.

De regels van de Formule 1 staan geen beroep tegen straffen die de stewards tijdens races uitdelen toe. Dat feit weerhoudt Ferrari er echter niet van om verschrikkelijk boos te zijn over de straf die hun ster Sebastian Vettel tijdens de Grand Prix van Canada in Montreal opliep. 

De juristen van het merk van het steigerende zwarte paard hebben na lang nadenken bedacht dat ze een herziening moesten aanvragen (plan B). Ze hadden daarvoor tot uiterlijk afgelopen zondag de tijd en de Italianen verklaarden maandag dat ze inderdaad tijdig een schrijven naar de FIA hebben gestuurd. In hun verzoekschrift baseren ze zich op de International Sporting Code die de FIA-regels weer overstijgt. 

Artikel 14.1.1 van die Sporting Code geeft een team de mogelijkheid om de stewards opnieuw bij elkaar te roepen om een beslissing te herzien. Het is dus duidelijk geen beroep, aangezien dezelfde mensen dezelfde situatie opnieuw moeten beoordelen. Er is echter een belangrijke ‘maar’ in deze procedure: er moet een ‘relevant’ en ‘belangrijk’ [significant] nieuw element ontdekt zijn dat op het moment van het oordeel niet bestond of niet ter beschikking van partijen was.

Ferrari heeft helaas niet bekendgemaakt wat het nieuwe bewijs is dat ze hebben ontdekt. Als de FIA akkoord gaat met de herziening, zal dat hoogstwaarschijnlijk gebeuren tijdens het Formule 1-weekend in Frankrijk dat komend weekend op het programma staat. Tijdens Asfalt #53 bespraken Steijn, Koen en Matthijs de straf ook uitgebreid.