Gereden: Mercedes-AMG G63 [review video]

'Willen jullie de Mercedes-AMG G63 testen?' Het is een zin die de meeste petrolheads als muziek in de oren klinkt, en ook de redactie van Autobahn zei volmondig 'ja' op die vraag. Alles is groot aan de G-Klasse en zeker met de AMG V8 voorin.

Een review van de splinternieuwe Mercedes-AMG G63 kan niet beginnen zonder je te verwonderen over het feit dat Mercedes het voor elkaar heeft gekregen om een nieuwe auto eruit te laten zien als een oude. De volledig op 2019 afgestemde G-Klasse ziet er nog steeds uit alsof hij in 1979 is ontworpen, terwijl het model nog maar een klein aantal maanden op de markt is. Hulde voor die terughoudendheid bij het herontwikkelen van de G. 

Hoewel de wereld schijnt te roepen om steeds groenere auto's is de G-Klasse er nog steeds als milieuhatende V8. Ook daarvoor ontelbaar veel kudo's voor Mercedes. Voorin de G63 ligt helaas niet meer de 5,5 liter V8 van weleer, maar ook met de 4,0 liter biturbo V8 is het goed rijden. De motor levert 850 Nm en 430 kW (585 pk), dat zijn gigantische getallen die goed bij het flatgebouwvormige model passen.

Dankzij de motor schiet de G63 in 4,5 seconden naar de honderd kilometer per uur, uiteraard gaat dat gepaard met een kanonsalvo uit de vier sidepipes. Als de auto niet opviel door zijn kolossale buitenmaten (en de uitvoering in Tony Montana-wit) dan kun je altijd de aandacht trekken door de kleppen in de uitlaatpijpen open te zetten en het gas in te drukken.

Binnen in de G is het zoals altijd in een Mercedes goed toeven. De kluisdeurvormige portieren vallen met een ouderwetse blikkerige klik in hun sloten. Wel hard trekken, want de G-Klasse is niet voor kleine meisjes. Achter het stuur lijkt het alsof je in een E-Klasse zit en dat is plezierig, met de grote informatieschermen. Ook is er meer ruimte in de auto omdat hij nu eenmaal een stuk breder is geworden ten opzichte van de vorige generaties.

We trappen het gaspedaal goed in en doen ons best om zoveel mogelijk benzine om te zetten in herrie en CO2. Gelukkig levert het ook veel snelheid en lol op. Bij scherpe bochten horen we de banden luid protesteren tegen het vele geweld dat op ze wordt losgelaten. Gelukkig blijft het geheel wel makkelijk bestuurbaar (het was vrij onplezierig geweest om met een auto van €250.000 van de dijk te vallen). De automatische versnellingsbak schakelt onmerkbaar door de negen verzetten van de AMG Speedshift TCT, terwijl het onderstel de weg volgt alsof we in een sportwagen zitten in plaats van een supertanker op wielen.

De enige teleurstelling die we zouden kunnen opnoemen is dat deze auto niet is uitgevoerd met het driver's package, waardoor hij 'slechts' 230 kilometer per uur haalt als topsnelheid. De auto's met het pakket kunnen 240 kilometer per uur rijden met hun vierkantosaurus. Oh ja, nog een teleurstellend feitje: de klep van de benzinevulopening is van lullig plastic. Dat is eigenlijk een zeurpuntje, maar als je een auto koopt waarmee je zo vaak bij het tankstation staat, zou je eigenlijk een mooi stuk titanium of een of ander luxe-materiaal willen vasthouden.

Naast de standaardfoto's hebben we speciaal voor u ook een extralollige videoreview gemaakt (ja, die Tesla Model 3 komt er binnenkort ook aan).