Mercedes domineert in Frankrijk: Hamilton pakt pole, Verstappen naar P4

Lewis Hamilton heeft voor de 86e keer in zijn carrière pole position gepakt. De Brit versloeg op het circuit in Paul Ricard zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Charles Leclerc en Max Verstappen staan op de tweede rij. 

Het eerste deel van de kwalificatie op het circuit Paul Ricard wordt geopend door de Toro Rosso van Daniil Kvyat. De Rus heeft de smaak te pakken in 2019, na drie puntenfinishes op rij. Dit weekend zal het sowieso lastiger worden voor hem, als gevolg van de ridstraf voor de nieuwe Spec C-motor van Honda. 

We zien Romain Grosjean zijn eerste vliegende ronde afblazen. De Fransman, die zijn thuisrace rijdt dit weekend, zag Kimi Raikkonen terug de baan op duiken na een fout. Wellicht krijgt dit voorval nog een staartje. Haas kent vaak een goede kwalificatie, dus de verwachting is dat zowel Grosjean als Kevin Magnussen zich zullen plaatsen voor Q2. In de race kent de Amerikaanse renstal vaak wel problemen: de bandentemperatuur is een groot issue. 

Van de topteams is het Ferrari die als eerste een tijd zet met beide bolides. Charles Leclerc is de snellere ten opzichte van zijn teamgenoot Sebastian Vettel. Valtteri Bottas rijdt de voorlopig eerste tijd. Max Verstappen is een van de laatste die een tijd zet, en noteert slechts de elfde tijd. Na een afkoelrondje zet de Nederlander nog een keer aan, en springt naar P7. 

Daarachter is McLaren het team to beat. Het team uit Woking kent met Lando Norris op P4 en Carlos Sainz op P5 een uitmuntend eerste deel van de kwalificatie. Op vrijdag leek het zelfs alsof ze het Red Bull moeilijk konden gaan maken in deze kwalificatie. 

De laatste minuut van de kwalificatie is een gekkenhuis. De een na de ander springt uit de eliminatie-zone en Verstappen zakt zelfs naar P13, maar haalt Q2 wel. Degene die het niet halen zijn beide Williams-bolides, Lance Stroll, Romain Grosjean en Daniil Kvyat.

OUT: KVY/GRO/STR/RUS/KUB

In Q2 zien we direct de Mercedessen op de gele banden staan. Dat betekent dat zij op een hardere compound voor de start van de race hebben, indien zij de beste tijd op deze band zetten. Valtteri Bottas kent geen vlekkeloze ronde, want hij maakte een foutje in de voorlaatste bocht en is hierdoor een halve seconde langzamer dan teamgenoot Lewis Hamilton. In zijn volgende rondje zet hij dit recht en pakt hij met 83 duizendsten de leiding in Q2.

Ook Max Verstappen heeft het geprobeerd op de gele band, net als de Ferrari's en zij completeren de top vijf in de volgorde: Leclerc-Verstappen-Vettel. Carlos Sainz heeft veel vertrouwen dit weekend en probeert het ook op de gele band. Hij rijdt daarmee de zevende tijd. Deze jongens verbeteren allemaal hun tijden in de tweede run en vergroten het gat met de coureurs op softs. 

Niet veel later kopiëren andere coureurs hun keuze. Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg en Lando Norris gaan het ook proberen op mediums. Alleen Hulkenberg is klaar met P13. Pierre Gasly heeft het net gehaald met zijn tiende positie. De Fransman zet, in tegenstelling tot een groot deel van het veld, zijn tijd op softs. 

OUT: ALB/RAI/HUL/PER/MAG

Het belangrijkste en spannendste deel van de kwalificatie staat op het punt van beginnen. Wordt het weer een een-twee voor Mercedes of kunnen Ferrari en Red Bull iets uit de hoge hoed toveren. En in hoeverre gaat McLaren een rol spelen in de strijd om een goede startpositie voor de race van morgen. In de eerste run laat Red Bull er in ieder geval geen gras over groeien. Zij gaan als eerste een tijd zetten voordat de Mercedessen en Ferrari's over de streep komen. 

Mercedes domineert zoals verwacht de laatste kwalificatie-sessie. Hamilton verslaat Bottas en pakt daarmee ruim een halve seconde op Leclerc. Verstappen zet zijn Red Bull op de vierde plek, voor beide McLarens. Pierre Gasly valt tegen met de langzaamste tijd van de mensen die een tijd hebben gezet. Sebastian Vettel breekt zijn run af vanwege een 'missed upshift'

De tweede run zal als eerste gecompleteerd worden door Valtteri Bottas. De Fin moet 0,157 seconde achterstand op Hamilton vinden om zichzelf op pole position te zetten. Dat lukt de Fin niet. Daarentegen gaat Hamilton zelfs sneller en de Brit pakt met 1:28,319 pole position. 

Leclerc en Verstappen pakken P3 en P4. Daarachter is het de startrij van McLaren, want Sainz en Norris verslaan de Ferrari van Vettel. Ricciardo gaat naar P8, Gasly en Giovinazzi completeren de top tien.