Belasting goed uitgegeven? Splinternieuw ecoduct te smal voor dieren

Al dat geld van de motorrijtuigenbelasting, BPM, accijnzen en straks het rekeningrijden, dat wordt vast heel slim uitgegeven door de overheid. Toch? Nee, natuurlijk niet. Kopen ze gewoon ecoducten over de A35 van waar geen dieren over kunnen.

De bouw van een gloednieuw ecoduct over de A35 is op last van de rechter stilgelegd. Omwonenden vinden de komst van de brug voor dieren maar niets. Maar er is nog iets vreemds aan ecoduct "de oudste grond" over de A35. Met zijn breedte van twaalf meter is het eigenlijk niet breed genoeg om de belangrijkste dieren door te laten. 

Volgens de normen moet een ecoduct minimaal vijftien meter breed zijn, omdat de dieren er ander niet overheen durven. Onderzoeker Edgar van der Grift zegt tegen RTV Oost dat hij zijn twijfels heeft bij de natuurbrug tussen de natuurgebieden Twekkelo en Boekelerveld in Overijssel. Van der Grift: "Het ligt onder de adviesbreedte van vijftien meter breed, wat in de handboeken staat, zeg maar. En dat vinden wij bij Wageningen Environmental Research eigenlijk nog te smal, omdat we in onderzoek hebben gezien dat een ree dan zo'n ecoduct gaat mijden."

Bij Rijkswaterstaat delen ze de mening niet (ze hebben het ecoduct immers zo laten ontwerpen). Volgens de ambtenaren is een smal ecoduct ook een ecoduct, terwijl de onderzoekers denken dat bredere ecoducten beter zijn voor het aaneensluiten van leefgebieden en het voorkomene van aanrijdingen. De miljoenenkostende operatie kan dus gewoon geldverspilling zijn.