Fietsenfabriek trolt Haas' hoofdsponsor de moeder

De strijd tussen Rich Energy en Whyte Bikes is afgelopen week weer een nieuwe hilarisch station gepasseerd. Nadat Haas in Montreal al alle Rich-logo's van de wagen moest verwijderen, moet Rich nu nog meer maatregelen treffen.

Op donderdag moest de flamboyante Rich Energy-baas William Storey zich weer eens bij de rechtbank melden in zijn strijd om het hertengeweilogo. Rich heeft een gestileerd hert op zijn blikjes staan, maar fietsenfabriek Whyte Bikes gebruikte dat plaatje al veel eerder en had het ook geregistreerd. 

Aanvankelijk hadden de fietsenmakers Storey vriendelijk verzocht om "hun" logo niet te gebruiken, maar dat weigerde hij. De selfmade business man vond het niet nodig en dacht dat zijn F1-sponsorschap rechters wel zou overtuigen om hem te steunen. Tot nu toe lukte dat niet echt en deze week bereikte de zaak weer een nieuw dieptepunt (voor Rich Energy).

De Britse rechter oordeelde vernietigend in de zaak tussen Whyte en Rich. Nadat de logo's al van de F1-wagens moesten, moeten ze nu overal geschrapt worden en ze mogen ook niet in beroep tegen de uitspraken. De rechter deed op verzoek van de advocaat van Whyte een paar trollende uitspraken:

  • Rich mag geen inbreuk meer maken op het copyright van Whyte. Dat betekent dat het "hertengewei" overal moet worden verwijderd. Het verbod gaat in op 18 juli.
  • Rich vroeg of het verbod drie maanden later in kon gaan, maar dit werd afgewezen. Ze kregen slechts drie weken om zich voor te bereiden.
  • Rich Energy moet alle zaken die inbreuk maken op het copyright van Whyte Bikes bij de fietsenfabrikant afleveren, of -als ze dat liever willen- kunnen ze de zaken zelf vernietigen, of ze zodanig aanpassen dat ze geen inbreuk meer maken. Ze krijgen hiervoor de tijd tot 1 augustus.
  • De rechter heeft bepaald dat het geregistreerde handelsmerk van Rich Energy met daarin het hertengewei ongeldig is. Ook dit gaat in op 18 juli.
  • Rich Energy moet Whyte Bikes het exacte aantal blikjes (met het logo erop) ze tot nu toe wereldwijd hebben verkocht en hoeveel geld ze ermee hebben verdiend.
  • Rich Energy moet de kosten van de rechtszaak tot nu toe (£35.416) binnen veertien dagen aan Whyte overmaken.
  • Als Rich en Whyte zelf geen deal kunnen maken wat betreft de kosten van de schade die Wyte heeft geleden als gevolg van de inbreuk op haar handelsmerk zal de rechter op een later tijdstip zelf een uitspraak doen.

Vooral uitspraak dat Rich aan Whyte precies moet vertellen hoeveel blikjes er inmiddels wereldwijd zijn verkocht is interessant. Veel analisten twijfelen immers of Rich überhaupt ooit een blikjes energiedrank aan de man heeft gebracht.