Charles Leclerc pakt sensationele pole in Oostenrijk, Max Verstappen start vanaf P3

Charles Leclerc heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Oostenrijk. Daarmee staat er geen Mercedes op pole, sterker nog, achter de tweede positie van Lewis Hamilton vinden we Max Verstappen. Sebastian Vettel kende problemen en start vanaf P9.

Tijdens de tweede vrije training op vrijdag rukte de Oostenrijkse wind nogal op en daar hadden topcoureurs als Valtteri Bottas, Max Verstappen en Sebastian Vettel last van, resulterend in drie crashes. De kwalificatie begint op hetzelfde tijdstip en wellicht kennen we eenzelfde soort spektakel. 

De eerste die de Red Bull Ring opduikt is Kimi Raikkonen. De Fin kent een goede eerste seizoenshelft, resulterend in een achtste positie in het wereldkampioenschap. Wellicht wordt dit net zo'n goed weekend als in Frankrijk, waar hij de zevende positie wist te veroveren. 

Veel mannen hebben gridstraffen gekregen. Op een rijtje: Magnussen (5), Hulkenberg (5), Albon (15) en Sainz (15). Hierdoor kunnen mannen die we niet vaak zien in Q3, een mooie startpositie veroveren.

De Red Bull Ring is een kort baantje. De verwachte pole position-tijd is in de 1:03. Dat het daardoor druk is in het eerste gedeelte in de kwalificatie, ondervindt ook Raikkonen. De Fin wordt duidelijk opgehouden door niemand minder dan Lewis Hamilton. Wellicht krijgt dit nog een staartje. 

Bij Ferrari hebben Charles Leclerc en Sebastian Vettel mediums onder hun bolides geschroefd. De verwachting is dat de topteams het allemaal gaan proberen op mediums in Q2, om een voordeel te creëren voor de race. 

Max Verstappen beloont de grote hoeveelheid Nederlandse fans en is de snelste in Q1 met 1:03,807, voor beide Mercedessen en beide Ferrari's. In het achterveld wordt Kvyat duidelijk in de weg gereden door meerdere auto's en bekoopt dat met een achttiende positie en een uitschakeling. 'What the f*ck was that!?' is de reactie van de Rus. 

OUT: PER/STR/KVY/RUS/KUB

Het eerste shot vanaf de Red Bull Ring tijdens het tweede deel van de kwalificatie, is de gele compound band op beide Mercedessen. Ook Max Verstappen gaat het op de mediums proberen. Ferrari kiest daar niet voor en doet de eerste run op softs, net als Gasly. Dat resulteert in twee snelle tijden van Ferrari. Daarachter is Verstappen sneller dan de Mercedessen. 

Daarachter is Lando Norris de snelste van het veld. De Brit heeft ook in Oostenrijk erg goede pace te pakken en lijkt de aangewezen man voor de zevende plek. 

Kevin Magnussen verremt zich tijdens zijn tweede run en ziet zijn snelle rondetijd als sneeuw voor de zon verdwijnen.  Het betekent niet dat hij het strijdtoneel moet verlaten: de Deen wordt tiende en mag zich gewoon melden voor de strijd om pole. 

Vooraan zijn beide Ferrari's de snelste, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen. Pierre Gasly sluit achter Lewis Hamilton aan op P6.

De uitvallers zijn zoals verwacht de mannen met gridstraffen: Sainz komt gedurende Q2 helemaal niet in actie, Ricciardo verliest voor het eerst dit seizoen van Hulkenberg en Grosjean valt met P11 net buiten de top tien. 

OUT: GRO/HUL/ALB/RIC/SAI

Bij Ferrari lijkt er lichte paniek te zijn in de garage. De camera's tonen beelden waarop te zien is dat een FIA-medewerker intensief controleert en we zien monteurs rennen en fanatiek communiceren. Wat zou hier aan de hand zijn? Aan Charles Leclerc wordt in ieder geval gevraagd of hij de motor even kan herstarten en onder de auto van Sebastian Vettel wordt er nog hard gesleuteld door de monteurs. 

Beide Alfa Romeo's zijn, in tegenstelling tot de andere acht in de top tien, begonnen aan hun run. Kimi Raikkonen blijkt acht duizendsten sneller dan Antonio Giovinazzi. Nadat zij geweest zijn duikt de rest de baan op in de strijd om pole position.

Beide Mercedessen openen het bal. Lewis Hamilton is langzamer dan Valtteri Bottas. Charles Leclerc is echter oppermachtig in zijn ronde: 1:03,208 is drie tienden sneller dan de tijd van Bottas. Max Verstappen duikt tussen beide Mercedes-bolides op P3.

En dan blijkt dat Sebastian Vettel klaar is. Schade aan de vloer zorgt voor het einde van deze kwalificatie voor de Duitser. Vanwege de aanwezigheid van Kevin Magnussen in Q3, start Vettel de race vanaf de negende positie. 

De tweede en alles bepalende run staat op het punt van beginnen. Max Verstappen gaf aan dat hij dichterbij de anderen wil zitten in verband met de slipstream, en zo geschiedde: de Nederlander zit tussen beide Mercedessen. Daar gaan we!

Leclerc pakt pole position voor de Grand Prix van Oostenrijk. Lewis Hamilton verbetert zijn tijd en pakt P2, Verstappen naar P3 en daarmee verslaat de Nederlander de Mercedes van Bottas.

Daarachter is Gasly de zwakste schakel en start vanaf de negende positie. Magnussen wordt vijfde en mag vanaf P10 starten, Norris pakt de zesde positie voor beide Alfa Romeo's.