Opgelet: vanaf vandaag niet meer telefoneren/appen op je fiets

De autorijders van Nederland zitten natuurlijk ook regelmatig op hun fiets en daarom deze waarschuwing. Vanaf vandaag ben je 95 euro kwijt als een agent je ziet rijden met je telefoon in de hand. Mag niet.

Hoewel het enerzijds een prima regel is dat je op de fiets moet bezigzijn met fietsen en niet met Pokémon Go, Whatsapp, Twitter, Facebook enzovoort, is het ook een rare regel. Er is nu al niet genoeg politie voor handen om simpele verkeersregels als door rood rijden, stoppen voor zebrapaden en dergelijke te handhaven, waarom verzin je dan nóg een regel die niet gehandhaafd gaat worden? In tegenstelling tot automobilisten zijn fietsers immers zelf de sjaak als ze door onoplettendheid een ongeluk krijgen. Regelmatig is het een dodelijk ongeluk, wat betekent dat je straks niet alleen kans loopt om jezelf de doodstraf te geven, maar dat je daarnaast ook nog 95 euro moet afrekenen.

Ondanks die kanttekening willen we u toch waarschuwen voor de politieagent die nog even een bonnenquotum moet halen en op het veilige fietspad mensen gaat irriteren met bonnetjes. Hou gewoon uw telefoon in de zak totdat u op uw bestemming bent. Oh ja, ga zeker niet handsfree telefoneren met een koptelefoon op de fiets; dan kunt u net zo goed in een keer van een brug afspringen. Met een headset op fietsen is immers echt levensgevaarlijk, omdat u het verkeer niet meer kunt horen.

Vult u zelf maar in wat u ervan vindt. De Amsterdamse politie had vannacht niets te doen (kennelijk was de hele stad al superveilig) en schreef meteen al zes boetes uit vlak na twaalf uur. Wat een fijne lieve stad...

Zucht...