Drama en vreugde tijdens Pikes Peak 2019

Het tragische en dodelijke ongeval van Ducati-rijder Carlin Dunne overschaduwt de records die afgelopen weekend zijn gezet door verschillende teams tijdens de heuvelklim van Pikes Peak. De Ducati verongelukte op slechts 400 meter voor de finish.

Een heuvelklim is van onder tot boven gevuld met gevaar. Eerst zijn het de bomen waar je snoeihard tegenaan kunt rijden, dan zijn het de haarspeldbochten en vervolgens zijn het de peilloze dieptes die overal loeren. Zelfs als je denkt dat je er bent, kan het nog lelijk misgaan.

Ducati-rijder Carlin Dunne werd gisteren getroffen door een dergelijk noodlot. Hij was de favoriet voor de overwinning dit jaar en reed op een prototype van de Italiaanse motorfabrikant. Zijn Streetfighter V4 zou hoe dan ook gaan winnen. In de eerste drie sectoren van de rit naar de top reed Dunne de snelste tijden, maar hij kwam nooit bij het vierde scheckpoint, de finish, aan. Dunne werd 36 jaar oud.

Omdat de show altijd voortgaat, werd er, nadat de crash van Dunne was opgeruimd, gewoon gehillclimbed door de vierwielers. Bentley nam een Continental GT mee de berg op en brak daarmee het record voor productiewagens. De vierwielaangedreven W12 Bentley met Rhys Millen achter het stuur kwam in 10:18,488 boven. Dat is weliswaar bijna een minuut langzamer dan de winnaar Robin Shute de top bereikte, maar hij reed in de Unlimited-klasse met een Wolf TSC-Honda.

De top van de race ligt op bijna 4,3 kilometer hoogte, waar de lucht een derde minder dicht is dan op zeeniveau. De grote W12 krijgt daardoor steeds minder 'adem' en verliest daardoor steeds aan vermogen. Reden waarom juist elektrische auto's zich kunnen laten zien op de heuvelklim (bergklim is een betere vertaling in dit geval): zij hebben geen zuurstof nodig om vooruit te komen.

Vorig jaar kwam Bentley overigens met de Bentayga naar Pikes Peak en toen versloegen ze ook alle SUV-records al. Dit jaar werd de boel bij de productiewagens wat bijgescherpt.