Tesla Model 3 en Skoda Scala stralen als sterren in EuroNCAP crashtest

Traditiegetrouw testen Europese kwaliteitsinstituten verenigd in EuroNCAP de nieuwste auto's door ze grondig kapot te maken. In de laatste ronde knalden onder andere de Tesla Model 3, Skoda Scale, DS 3 Crossback tegen de muur.

Met steeds meer veiligheidsassistenten aan boord, krijgen steeds meer auto's enorm veel sterren bij crashtests. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat ook de mensen van EuroNCAP verbaasd staan te kijken wat er gebeurt als je een nieuwe wagen tegen allerhande obstakel ramt. Bij de Tesla Model 3 en de Skoda Scala gebeurde dat.

De elektrieke Amerikaan die inmiddels frequent in het straatbeeld opduikt haalt -uiteraard- vijf sterren. Tesla heeft een naam hoog te houden. Niet alleen is de Tesla Model 3 erg goed in het beschermen van de inzittenden als het helemaal misgaat, de auto beschermt ook uitstekend om te voorkomen dat een ongeluk gebeurt. EuroNCAP heeft het zelfs over "its superb driver assistance systems like lane support, speed assist and autonomous emergency braking." Met 94% behaalt de Model 3 het hoogste resultaat op assistentiesystemen die tot nu toe behaald is (sinds de nieuwste testnormen zijn ingevoerd).

Ook de nieuwste Skoda behaalt de volle vijf sterren in de test. Op het gebied van het beschermen van volwassen inzittenden straalt de ster van de Skoda Scala zelfs een procentpunt feller (97% tegen 96%) dan de Tesla.

Mercedes' nieuwste loten aan de vijfsterrenstam zijn de B-Klasse en de GLE. Het zijn de tiende en de elfde auto achter elkaar die vijf sterren mogen toevoegen aan de ster op de motorkap.

Er waren ook auto's die 'slechts' vier sterren behaalden: de Kia Ceed en de DS 3 Crossback. Beide hebben overigens ook een variant met een uitgebreider veiligheidssysteem erin en die behalen wel de volle vijf sterren (dus wie gewoon oplettend rijdt heeft geen problemen in die auto's. De viersterrenversies remmen en sturen alleen niet vanzelf als je op je smartphone zitten klootzakken (en dat moet je ook gewoon niet doen).