Zowel Honda als Red Bull Racing verrast met overwinning in Oostenrijk

De overwinning van Max Verstappen in Oostenrijk was voor Red Bull Racing en Honda net zo'n grote verrassing als voor de rest van de wereld. Beide bedrijven hadden verwacht dat Ferrari de ban van de Mercedes-overwinningen zou breken.

Mocht u gedacht hebben dat Honda en Red Bull Racing wisten wat hun auto afgelopen zondag kon presteren, dan heeft u het fout. Zowel de Japanners als de Britse-Oostenrijkers hadden geen flauw idee wat de auto kon. Ze waren vooraf blij geweest als ze een Ferrari hadden kunnen inhalen en naast de Mercedessen op het podium hadden kunnen eindigen. Een overwinning hielden ze niet voor mogelijk.

In de eerste acht GP's van jaar 2019 haalde de combinatie Red Bull-Honda maar twee keer het podium. Ook voor Honda's motorsportbaas Masashi Yamamoto was dat minder dan verwacht. Maar het zag er niet uit dat het snel beter zou gaan worden. Mercedes had zijn zaken zo goed voor elkaar en als er een team in staat zou zijn om de aaneenschakeling van overwinningen door het Duitse team zou verbreken, dan was het zeker Ferrari. 

Yamamoto sprak met Motorsport: "Mercedes has improved and they don't have any weakness. Good chassis, good engine, good drivers, good management: almost perfect. We didn't really expect this big improvement from the Mercedes side. It was a bit different to our expectations." Dat was echter na de GP van Frankrijk, terwijl de Duitsers juist in Oostenrijk tegen een koelingsprobleem aanliepen. Honda kon doorontwikkelen op de in Frankrijk nieuwgeplaatste motor en ook Red Bull Racing had niet stilgezeten.

Teambaas Christian Horner op de vraag of hij verbaasd was door de overwinning van Verstappen: "If you had said that a few races ago, absolutely. Max was the last [non-Mercedes] guy to win a race in Mexico, he is the first guy to beat Mercedes this year, which is a phenomenal achievement."

Ook Honda's technische directeur Toyoharu Tanabe (die van die tranen op het podium) was verrast: "In the previous races we saw very strong Mercedes cars. Sometimes we competed with Ferrari, but [in Austria] we showed the strongest performance. I am a bit surprised."