Meer asfalt helpt wel tegen files. Logica wint altijd

Jarenlang hielden de voorliegers uit Den Haag u voor dat meer asfalt niet tegen files zou helpen wegens """aanzuigende werking""". Gelukkig bewijst statistiek nu gewoon dat logica klopt: meer ruimte betekent minder files en betere doorstroming.

De A1 verdween uit de filetoplijsten en nu is ook de A6 van die lijstjes verdwenen. Als u fervent Volkskrantlezer bent denkt u waarschijnlijk dat compleet toevallig is (omdat die courant u op voorspraak van links Den Haag altijd vertelde dat meer asfalt niks oplost). Niets is echter minder waar: noeste arbeiders legden daar in de afgelopen jaren veel extra rijstroken aan. De A6 werd zelfs verdubbeld en dat hielp. Minister Cora van Nieuwenhuizen: "Het verbeteren van de doorstroming door wegverbreding is al goed zichtbaar op het traject A1 tussen Amsterdam en knooppunt Muiderberg. Sinds de openstelling in oktober 2017 is de filezwaarte daar met meer dan 80 procent afgenomen. Ook op de vernieuwde A6 zien we hetzelfde gebeuren."

Helemaal grappig is dat de vernieuwde A6 de eerste energieneutrale weg van Nederland is. "Door middel van een zonnepanelenveld in het knooppunt Almere kan de snelweg in zijn eigen energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om onder andere de (led)verlichting, de matrixborden en de verkeerslichten te laten werken. Een mooi voorbeeld van hoe we anno 2019 wegen aanleggen. Niet voor niets een project waarmee we een Europese prijs voor duurzaam aanbesteden hebben gewonnen," aldus Erik Suik van Rijkswaterstaat.

Gefeliciteerd met de verbrede A6 dus, kunt u lekker snel naar uw werk rijden.