Tesla stopt met auto's verkopen als ze vanzelf kunnen rijden

Elon Musk is de man van de maffe plannen. Nu heeft hij weer wat nieuws laten zien van zijn masterplan om de wereld te verbeteren. Zodra auto zelf kunnen rijden, hoeft hij ze niet meer te verkopen. Dus dan stopt Tesla met autoverkoop.

Het lijkt volstrekt idioot plan van Elon Musk om geen auto's meer te verkopen, want hoe verdien je dan geld? Het is onderdeel van het masterplan van Tesla, alias: "Master Plan Part Deux". Volstrekt zelfrijdende auto's hebben helemaal geen chauffeur nodig, maar het gaat nog verder, want ze hebben ook geen andere eigenaar nodig.

Eerst wilde Tesla de wereld laten kennismaken met een betaalbare elektrische auto. Dat is inmiddels behoorlijk goed gelukt, en dus is het tijd voor de finaliseren van Elon Musks plan to rule the world. Zelfrijdende auto's kunnen dienstdoen als zelfstandige robotaxi's. Ze rijden rond, laden zichzelf op en doen wat de klanten van ze verlangen. Tesla kan de auto's in eigen beheer exploiteren en heeft dan geen Uber, of ander taxibedrijf nodig. Ze hebben immers app-bouwers genoeg in huis.

Tot het moment dat Tesla dat kan doen vertrouwt Elon erop dat de huidige eigenaars van een Tesla met de full self driving hardware erop ook op een gegeven moment hun auto's gaan inzetten als taxi. Daardoor kan hij de auto's ook voor een hogere prijs aan de consument verkopen. 

Hoewel het in Europa nog langer gaat duren in verband met regels, denkt Tesla eind 2020 al een miljoen zelfrijdende taxi's te kunnen hebben. Musk wijt de vertraging in Europa aan de traditionele autobouwers, die teveel invloed hebben op de regelgeving. Desondanks lijkt het erop dat ook de Europese infrastructuur met zijn middeleeuwse stadscentra gevuld met voetgangers en fietsers, totaal niet klaar is voor zelfrijdende auto's.