Dit is de elektrische MINI Cooper SE

Na een paar testauto's werd het stil rondom de elektrische MINI, maar vanaf vandaag is de auto er eindelijk ook voor iedereen. Volgens de makers komt de MINI Cooper SE maximaal 270 kilometer ver op een acculading.

Ondanks dat de elektrische MINI juist niet in Nederland gebouwd wordt, koos het bedrijf Rotterdam als de plaats voor de wereldwijde premiere van hun elektrische auto. De Britten in Duitse dienst noemen hun creatie de eerste kleine premium auto die elektrische aandrijving heeft. Die claim laten we maar voor wat het is, en we zullen ons richten op de technische gegevens van de auto.

MINI steekt een elektrische motor met 184 pk in de SE. De SE zou dankzij de voorwielaandrijving met speciale 'slip limiting' aanvoelen als een elektrische kart. Aan het gewicht kan het niet liggen, de 184 paarden en 270 koppels hoeven 'maar' 1.365 kilogram aan lege auto aan te drijven. Voor een batterijauto valt dat gewicht alleszins mee.

Het accupakket ligt in een T-vorm onder de vloer van de auto en heeft een capaciteit van 32,6 kWh. Genoeg om de auto ergens tussen de 235 en 270 kilometer ver te brengen volgens de WLTP-metingen. Dan moet je geen stoplichtsprintjes van nul naar 60 km/u- (3,9 seconden) of nul naar 100 km/u-sprintjes (7,3 seconden) gaan doen, want dan gaan de batterij veel sneller op.

Opladen kan gewoon thuis in het stopcontact of met de wall box, verder kan hij aan de publieke laadpalen of aan een driefasenlader en de snellader. Bij die laatste kan de MINI een 50 kW lader aan, wat de auto in 35 minuten weer 80 procent van het bereik teruggeeft.

Met zijn prijs van €34.900 kun je hem zakelijk rijden met 8% bijtelling (het tarief van volgend jaar, waartegen u kunt protesteren als u durft) als hij in 2020 op de markt verschijnt. Of rij hem privé voor €499 per maand in de private lease.