Robin Frijns steelt show in kampioenschapsfeestje Jean-Eric Vergne in Formule E

Robin Frijns heeft de laatste race van het Formule E-seizoen gewonnen. De Nederlander maakte geen kans meer op de titel, maar stal wel de show in de straten van New York. DS Techeetah-coureur Jean-Eric Vergne is zoals verwacht kampioen geworden.  

Met alleen Jean-Eric Vergne, Lucas di Grassi en Mitch Evans nog in de strijd voor de titel nadert het Formule E-seizoen zijn einde. Zowel di Grassi als Evans moeten winnen om kans te maken op de titel. Voor Robin Frijns kan het zomaar een goede afsluiter worden, de Nederlander start de race vanaf de tweede positie, achter Alexander Sims.

Bij de start verliest Frijns direct een plek aan Sebastien Buemi. De Zwitser heeft het goed voor elkaar in New York , want op zaterdag won hij de eerste race van deze  double header. Voor de titelkandidaten verandert er niet veel, alle drie de kanshebbers komen de eerste ronde zonder problemen door. De grootste problemen zijn er voor Jose Maria Lopez, die in de rondte gaat en daardoor een pitstop moet maken. De veroorzaker van de spin, André Lotterer, kent daardoor ook grote problemen: de Duitser moet na de openingsronde opgeven.

Frijns duikt bij de eerste de beste kans om attack mode te activeren meteen van de racelijn af om over de aangegeven zone te rijden. Hij voert de druk fel op bij Buemi. Zijn inhaalpoging wordt afgewend door de winnaar van race 1.  Als gevolg van de crash in de openingsronde stuurt de wedstrijdleiding de Safety Car naar buiten, omdat de auto van Lopez weggesleept moet worden. 

Bij de herstart pakken meerdere coureurs direct de attack mode om druk te zetten op hun voorgangers. Frijns doet dat ook en zet zijn tweede attack mode van de wedstrijd in. In tegenstelling tot  de vorige powerboost weet Frijns nu met een mooie actie Buemi in te halen.  Teamgenoot Sam Bird pakt P4 door Stoffel Vandoorne op bijna identieke wijze in te halen. Voor Vergne is er geen vuiltje aan de lucht. De Fransman ziet zijn concurrenten voor zijn neus rijden vanaf P10 en als het allemaal zo blijft prolongeert hij zijn titel van vorig seizoen. 

Frijns, die sinds zijn fenomenale zege in Parijs vaak te maken had met pech, voert de druk op en probeert Sims in een foutje te dwingen. Met nog twintig minuten te gaan flikt hij het: Frijns pakt de leiding in de race en doet dat op hetzelfde punt als de bocht waarin hij Buemi wist te passeren. Het lijkt een geweldig slot te worden voor de coureur van Envision Virgin Racing. De Nederlander rijdt meteen weg bij Sims en slaat een gat van ongeveer twee seconden.  Met een zege zou Frijns nog  de vijfde plek in het kampioenschap pakken.

Evans en Di Grassi zijn langzaam maar zeker aan een opmars bezig. Waar ze na de herstart nog achtste en negende reden, zitten beide mannen nu direct vol in de punten op P6 en P7. Het is bij lange na niet genoeg voor de titel, want ook Vergne doet zijn rondjes op een puntenpositie met P9. Het lijkt er niet op alsof de kampioen van 2017/2018 dit nog kan verspelen.

Ook bij de constructeurs is het maar de vraag of DS Techeetah de titel nog kan ontglippen.  De Chinese renstal begon de laatste race van het seizoen met een voorsprong van 24 punten en met nog tien minuten te gaan is het virtuele gat nog negen punten ten opzichte van Audi. Ze waren simpelweg de beste over een heel seizoen.

De volgorde blijft onveranderd: Frijns rijdt ver weg bij Sims en wint de race met bijna vijf seconden voor op de Brit. Het Wilhelmus klinkt voor zijn tweede Formule E-zege en Frijns kan terugkijken op een mooie afsluiting van dit met ups en downs gevulde seizoen. De winnaar van race 1, Sebastien Buemi, houdt Bird achter zich en completeert het podium.  

Zoals verwacht is Vergne de kampioen van het Formule E-seizoen 2018/2019. De Fransman pakt zijn tweede kampioenschap op rij met een negende positie. Het is genoeg, omdat di Grassi en Evans crashen tijdens de laatste ronde. Een schreeuw van geluk klinkt uit de cockpit van Vergne. Zijn team DS Techeetah pakt eveneens de constructeurstitel.