Iedereen wordt boos op mensen van Rijkswaterstaat. Doe eens niet

Hogere straffen, grotere pakkans, meer camera's en meer campagnes helpen niet: mensen worden steeds vaker kwaad op de weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Dat moet stoppen, want met agressie los je niets op.

Het is zo erg gesteld met de agressie op de weg dat de directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Michèle Blom, een interview heeft gegeven met de Telegraaf. U denkt 'eh, wat lost een interview op?' en dat klopt natuurlijk, maar zonder interview in de courant had u niet geweten dat u moet stoppen met agressief zijn.

Goed, wat is er aan de hand? Het loopt regelmatig volledig uit de hand op de snelweg omdat iedereen tegenwoordig op zijn telefoon zit te frunniken. Als gevolg daarvan klappen auto's op elkaar tijdens het allemaal dezelfde kant op rijden op dezelfde snelheid. Daarna komen de mensen van Rijkswaterstaat erbij om rode kruizen in te stellen, de boel veilig te maken en verder de zooi weer op te ruimen.

Kennelijk zijn de mensen in de file helemaal niet blij met de opruimers van Rijkswaterstaat. Blom zegt erover: "Het is onacceptabel dat de driehonderd mensen, die ervoor zorgen dat we in Nederland zoveel mogelijk kunnen doorrijden op onze wegen, slachtoffer worden van geweld als het even tegen zit. Met gevaar voor lijf en leden zijn ze juist bezig te zorgen dat een ongeluk zo snel mogelijk wordt afgehandeld om files snel op te lossen en zo het oponthoud te beperken."

Het volgende citaat doet u als verantwoord weggebruiker helemaal sidderen: "Maar in plaats van een opgestoken duim voor die inspanning, volgt een middelvinger of wordt het raampje opengedraaid voor een scheldpartij. En soms moeten onze mensen wegspringen omdat er zelfs automobilisten zijn die je proberen aan te rijden." 

En Blom heeft natuurlijk volledig gelijk. De weginspecteurs zorgen ervoor dat onveilige situaties zo snel mogelijk weer geneutraliseerd worden. Dus voor u betekent dat: rij niet onder een rood kruis door (overigens moet u al vanaf de pijl die u naar de ander rijbaan verwijst weg vanaf uw rijbaan. De pijl is een gebod om onmiddellijk van rijbaan te wisselen), hou u aan de snelheidsvoorschriften op het matrixbord (eveneens een gebod) en wees netjes tegen de opruimers der teringzooi. Mocht u dat niet op kunnen brengen, daar heeft Donald Trump een mooie oplossing voor: "You can leave."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df1270d1ab87', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });