Nieuwe Chevrolet Corvette is Europeser dan ooit

Na ruim 50 jaar sportauto's bouwen, beginnen de Amerikanen het trucje eindelijk een beetje door te krijgen. Chevrolet presenteert zijn nieuwste Corvette, een sprong voorwaarts in engineering. Veel veranderde, maar gelukkig bleef de dikke V8 wel behouden.

Chevrolet onthulde de nieuwe Corvette gisteravond (Amerikaanse tijd) op een groots evenement in Tustin, Californië. Zoals aangekondigd. Het is de achtste generatie, daarom krijgt hij de aanduiding 'C8' mee. Dit betekent dat er eindelijk een C8-sportwagen geproduceerd gaat worden, want van Spyker hoeven we het niet te verwachten. 

Evenals de C7 ervoor heet de nieuwste Corvette 'Stingray'. De allergrootste wijziging speelt zich onder de koets af: na zeven generaties Corvette met de motor voorin, heeft de C8 voor het eerst een middenmotor, die achter de bestuurder is geplaatst. Zoals een echte sportauto dus, want hoe meer gewicht je tussen de assen hebt, hoe minder je auto 'slingert'.

Het resultaat van 14 jaar ontwikkelingswerk is een auto met een beduidend minder lange motorkap, want er hoeft geen grote V8 meer in. De voorste wielen staan dichter bij de bestuurder, en hebben in beginsel minder druk op de as, maar dit wordt gecompenseerd door gewicht van achteren naar voren te verplaatsen. 

De nieuwe Corvette wordt - evenals zijn voorganger - gelanceerd met een small-block 6.2 V8. Deze LT2 heeft 502 pk en 637 Nm, flink meer dan de 460 pk die de LT1 in de C7 Corvette leverde. De tweezitter is voorzien van een targadak, en flinke koelsleuven in de heupen, om de V8 op temperatuur te houden. Daarnaast past Chevrolet een dry-sump oliesysteem toe (aparte oliepomp i.p.v. een carter waarin de meeste olie ligt), waardoor de motor lager geplaatst kan worden.

Echte fanatiekelingen bestellen het Z51 Performance Package, met performancebanden, grotere remmen, een eLSD (elektronisch sperdiff), voorsplitter en sportuitlaat. Behalve de peekaas en Newtonmeters verklapt Chevrolet nog niets over sprinttijden of topsnelheid. De C8 Corvette komt begin 2020 op de markt.

Update. Tijdens de presentatie liet Chevrolet doorschemeren dat de C8 met Z51 Package in minder dan 3s van 0-96 km/u sprint, en dat de auto een Amerikaanse vanafprijs van minder dan $60.000 krijgt. Schakelen gaat vooralsnog louter met een 8-traps DCT.