Nederlandse wegpiraten raken hun rijbewijs kwijt in Frankrijk

Jaarlijks rijden honderd Nederlanders zo hard door Frankrijk, dat ze ter plekke hun rijbewijs mogen inleveren. Lastig, daardoor mogen ze ook in Nederland niet meer rijden. Net als hier moet je in Frankrijk flink je best doen om je rijbewijs te verliezen.

Wie in Frankrijk betrapt wordt met een snelheid die vijftig kilometer boven de limiet ligt krijgt zes strafpunten. Dat klinkt als een matige straf, maar het levert ook een rij-ontzegging van maximaal drie jaar op in het land van Macron. De overtreders moeten ter plekke hun roze pasje aan de gendarmes afstaan. Hoewel de rij-ontzegging alleen voor Frankrijk geldt, levert het wel een probleem op: zonder het pasje mag je ook in Nederland de weg niet op.

Jaarlijks zijn er honderd Nederlanders op die manier de sjaak in Frankrijk. Bijna twee per week dus. Dat klinkt misschien als veel, maar op de miljoenen Nederlanders die jaarlijks door Frankrijk rijden is het natuurlijk helemaal niets. 

Op zich moet je het ook wel heel erg bont maken om een dergelijke straf te krijgen. Op de Routes Nationales is de maximumsnelheid afgelopen jaar verlaagd naar 80 km/u, maar daar 130 km/u rijden is toch best een prestatie, met alle kronkels en rotondes die er liggen. Op sommige snelwegen is een tijdelijke limiet van 90 km/u (bijvoorbeeld op de 'ring' van Metz op de Autoroute du Soleil), maar je moet wel een unieke sukkel zijn om daar met 140 km/u doorheen te blèren (er staat daar iedere drie kilometer een vaste flitser in de middenberm). Dan klinkt 160 km/u waar je 110 mag misschien als een logische plaats, maar ook de 110 km/u-stukken zijn vaak smal en voorzien van gammel asfalt. Op de stukken péage waar je lekker lang rechtdoor kunt rijden is 130 km/u de snelheidslimiet, maar om daar dan 180 te gaan rijden is misschien wel erg listig, met alle anderen op de weg. En vergeet ook alle Hollanders met hun caravans niet. 

Goed, u bent gewaarschuwd: als u komend weekend onderweg gaat naar de Dordogne, Auvergne of Lasagne. Ook in Frankrijk letten ze gewoon op. En die kapotte flitsers van de gele hesjes zijn trouwens grotendeels weer gerepareerd.