Eerste mannen op de maan reden Corvette

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Bij die eerste missie hadden ze nog geen auto bij zich, maar op aarde bewogen de mannen zich per Corvette, met dank aan een Indy 500-winnaar.

De eerste Amerikaan in de ruimte reed Corvette, maar ook Neil Armstrong, Buzz Aldrin (Apollo 11) en de bemanning van bijvoorbeeld Apollo 12 reden in Chevrolets sportwagen Corvette. De keuze voor de Amerikaanse V8's was uiteraard geen toeval, er zat een handige marketeer achter: Jim Rathmann.

Jim was na zijn autosportcarrière, waarin hij onder andere Indy 500 won, Cadillac-Corvette dealer in Florida. Zijn bedrijf zat niet ver van het lanceerplatform waar de NASA-raketten opstegen, en hij wilde ervoor zorgen dat zijn wagens met de astronauten werden geassocieerd. De ruimtevaarders mochten een auto uitkiezen bij het bedrijf en betaalden een leaseprijs van $1 per jaar. Geen wonder dat ze allemaal voor een sportwagen bij Rathmann langskwamen.

Opvallend genoeg nam Jim de wagens niet terug om ze vervolgens voor veel meer te verkopen. Ze gingen gewoon in de verkoop en eigenlijk verdwenen ze allemaal. Desondanks is de wagen van Neil Armstrong (uit 1967) nog bekend en van de Apollo 12 zijn nog een paar exemplaren bekend. Dat komt vooral omdat ze in een heel bijzondere goud-zwarte kleurstelling werden uitgevoerd.