FEEST! Autoracen is vandaag 125 jaar oud

Autosportliefhebbers hebben vandaag extra reden om vrolijk te zijn. Niet alleen is deze maandag het begin van raceweek, het is vandaag ook nog eens 125 jaar geleden dat de eerste autorace plaatsvond.

Vandaag exact 125 jaar geleden vond voor het eerst een echte wedstrijd voor automobielen plaats. De race, de Grand Prix van Frankrijk, startte op 22 juli 1894 in Parijs en voerde naar Rouen, dat 126 kilometer verderop ligt.

Officieel heette de race "Concours du 'Petit Journal' Les Voitures sans Chevaux", een race voor wagens zonder paarden. Le Petit Journal was een krant die het hele evenement organiseerde en het was een groot succes. Niet alleen kwamen er in de vijf dagen voor de race enorm veel mensen kijken naar die wonderlijke machines die zonder paard konden rijden, ze verkochten er uiteraard ook extra veel kranten door.

Aan de start verschenen vooral veel Franse automobielbouwers en die gingen uiteindelijk ook met de prijzen naar huis. De snelste auto werd overigens niet de winnaar. Graaf De Dion won met zijn stoomauto, maar omdat hij naast een bestuurder ook een stoker voor het vuurtje nodig had, reed hij buiten mededinging. De snelste auto op benzine was een Peugeot met 3 pk. De hoofdprijs was echter voor een auto die zo ideaal mogelijk was, door zijn handige bediening. Die prijs ging gedeeld naar Panhard Levassor en de gebroeders Peugeot. Zij bouwden de auto's met het grootste gebruiksgemak.

In het totaal schreven zich 102 deelnemers in voor de race. Slechts 22 wisten zich te kwalificeren voor de uiteindelijke wedstrijd naar Rouen. Om 8 uur 's ochtends vertrok het veld vanuit het Bois de Boulogne in Parijs. Om 12 uur 's middags stopte het hele veld te Mantes voor de lunch. Om 13:30 vertrok iedereen daar weer voor de rest van de afstand naar Rouen, waar de eerste auto's ruim vier uur later finishten.

Benz verscheen met een auto aan de start (en werd (toen nog wel) 14e). Daarom zal het Formule 1-team van Mercedes dit weekend een speciale kleurstelling voeren om 125 jaar motorsport te vieren. De wagens van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben een klassiek kleurenschema om in de sfeer te blijven. De auto's hebben onder meer zeer klassieke Mercedes-Benz logo's op de neus staan