WARM: Half miljoen sukkels rijdt op winterbanden

Buiten is het bijna veertig graden, maar veel mensen proberen verkoeling te zoeken door aan de winter te denken. Als mind game is dat misschien meditatief goed, maar je moet het niet in de praktijk brengen door winterbanden onder je auto te schroeven.

De Bovag ging de afgelopen dagen met een notitieblokje de straat op om te kijken wie er nog op winterbanden rondreed. De resultaten van de steekproef zijn eigenlijk best wel schokkend: ze becijferden dat een half miljoen (500.000) auto's in Nederland nog met een set sneeuwrubber rondrijden.

Voor de steekproef liepen de Bovagmensen rond in Eindhoven, Utrecht en Zwolle en bekeken daar het schoeisel van 1.138 auto's. Bij 60 auto's zagen de controleurs nog rubber met winterlamellen onder de wagen zitten. Een klein extrapolatie daarvan levert de club van garagisten een totaal van vijfhonderdduizend winterrubberrijders op.

Dat is niet alleen stom, want winterbanden grippen helemaal niet lekker nu. We citeren de Bovag: "Bij hoge temperaturen slijten deze banden sneller, zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor meer brandstofverbruik. Bovendien heeft de hitte een negatieve invloed op de wegligging van de auto, hetgeen voor gevaarlijke situaties kan zorgen."

En bandenslijtage is stom, want dat is duur. Hup hup, allemaal even kijken of je in maart niet bent vergeten om je zomerrubber te monteren. Ja, jij ook Rico.

U kunt wellicht ook stellen dat slechts een half miljoen weggebruikers is voorbereid op volgende week...