MAX VERSTAPPEN WINT KNOTSGEKKE GP VAN DUITSLAND

De Grand Prix van Duitsland is uitgelopen in een gekkenhuis met een gigantische hoeveelheid pitstops. Max Verstappen wint een van de meest bizarre races van de laatste jaren. Het podium met Daniil Kvyat en Sebastian Vettel tekent die opmerkelijke race

Max Verstappen komt uiteindelijk als winnaar over de meet in Hockenheim. De race kent op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk verloop. Het regent keihard in Duitsland en dus wordt het veld achter de safety car weggestuurd. Na vier rondes achter de safety car komt er alsnog een staande start voor de Grote Prijs van Duitsland 2019. Max Verstappen start op de tweede plek achter Lewis Hamilton en voor Valtteri Bottas en Pierre Gasly. De beide Red Bulls op de linkerkant van de baan hebben moeite om grip te vinden en worden door de Finnen Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen ingehaald. In de tweede ronde pakt Verstappen de derde plek weer terug. De Ferrari's stomen hard op door het veld: Vettel is van de twintigste plaats naar P13 opgeschoven en Leclerc van tien naar zes.

Sergio Perez spint in de derde ronde en veroorzaakt een nieuwe safety car. Het zorgt ervoor dat een aantal rijders meteen naar de intermediate banden gaan. Lance Stroll, Kevin Magnussen, Lando Norris, George Russell en Kubica blijven buiten en rijden daardoor richting de kop van het veld. In de pitstraat heeft Romain Grosjean plotseling de Ferrari van Charles Leclerc voor zijn neus, een ongeluk blijft gelukkig uit. Het levert Ferrari een straf voor het team op en geen tijdstraf voor Leclerc.

De regen zorgt ervoor dat overal op de baan continu ingehaald wordt. De top vijf rijdt een flink stuk voor de rest van het veld uit. Naast de Mercedessen, Verstappen en Leclerc is het Nico Hulkenberg die helemaal vooraan meerijdt. Intussen rijden Pierre Gasly en Daniel Ricciardo juist helemaal tegen het achterveld aan met respectievelijk P14 en P12. Op het moment dat Pierre Gasly voorbij komt aan Daniil Kvyat ploft de Renaultmotor van Daniel Ricciardo. De Australiër blijft pech houden in dit seizoen.

Tijdens de virtual safety car die volgt op het uitvallen van Ricciardo wisselt Charles Leclerc naar nieuwe intermediates. De Monegask rijdt meteen daarna de snelste ronde, hij rijdt drie seconden sneller dan de leider Hamilton. Terwijl de baan langzamerhand opdroogt blijven de voorspellers ervan uitgaan dat er meer regen aankomt. Dan is het Kevin Magnussen die als eerste besluit dat hij zijn Haas op slicks gaat rijden. In de vierentwintigste ronde volgt Vettel dat voorbeeld en komt daardoor als elfde terug. In de 26e ronde komt Verstappen vanaf P3 binnen voor gele banden en komt op de vierde plaats terug. Dan is het hek van de dam en de rest van het veld komt een voor een ook binnen voor droogweerbanden.

De baan is nog vrij nat en er spinnen her en der rijders. Verstappen maakt een driezestig en klaagt over de radio dat hij liever de rode zachte banden had gehad. Lando Norris valt uit met een falende Renault-motor en dat levert weer een virtual safety car op.

Dan ketst Charles Leclerc zijn Ferrari vanaf de tweede plek in het grind. Het levert een volle safety car op, want Leclerc staat in de voorlaatste bocht op een gevaarlijke plek. Het begint weer te regenen en Lewis Hamilton spint achter de safety car en beschadigt zijn neus. De ongeplande pitstop is heel rommelig en het kost Hamilton veel plaatsen en hij rijdt weer op intermediates. Tot overmaat van ramp krijgt de Brit ook nog een tijdstraf van 5 seconden wegens het verkeerd de pitstraat inrijden. Max Verstappen heeft intussen ook een pitstop gemaakt en ligt nu tweede achter Valtteri Bottas, die meteen ook binnenkomt voor intermediates. Het levert Verstappen de leiding op, terwijl we nog niet eens op de helft van de race zijn.

Het is nu Verstappen, Hulkenberg, Bottas, Albon, Hamilton. Max rijdt veilig voor het veld uit en heeft Hulkenberg achter zich om de concurrentie wat tegen te houden. De Mercedesrijders verschalken echter snel alles wat voor ze rijdt en Bottas en Hamilton kunnen daardoor al snel op jacht naar Max Verstappen. De Limburger rijdt echter ruimt tien seconden verder vooraan en rijdt de snelste ronde. 

Dan vliegt, eveneens in bocht zestien (waar ook Leclerc en Hamilton eraf schoten), Nico Hulkenberg eraf. Hij had tien minuten geleden nog uitzicht op het podium. Het levert alweer een safety car op en Max Verstappen komt voor de vierde keer binnen voor een pitstop en haalt een nieuwe set intermediates. Hij blijft echter aan de leiding en heeft betere banden dan de twee Mercedessen achter hem.

Nadat de safety car verdwijnt rijden Verstappen en Bottas gewoon weg, maar Lewis Hamilton heeft Carlos Sainz, Pierre Gasly, en Alex Albon op zijn achterbumper. Er komt nog een pitstopfestijn aan, want het houdt nu echt op met regenen. Max Verstappen heeft nog een nieuwe set softs die hij onder zijn auto laat bevestigen. Doordat de rest van het veld ook voor een pitstop binnenkomt behoudt hij de leiding in de race. Opvallend genoeg ligt Lance Stroll, die als eerste naar slicks terugging nu tweede, gevolgd door Daniil Kvyat. De Rus pakt de Canadees in de 51e ronde. Het is wachten op de aanval van Bottas. Lewis Hamilton is ver teruggevallen door de vijf seconden straf die hij bij de pitstop moest inlossen. Hij spint ook nog eens in de Nordkurve, de wereldkampioen heeft zijn dag niet vandaag en ligt helemaal achteraan op 16 seconden achter Russell.

Terwijl Grosjean en Magnussen weer eens met elkaar aan het bakkeleien zijn, gaat het helemaal mis voor Mercedes: Valtteri Bottas glijdt de baan af. Hij heeft hetzelfde punt als Lewis Hamilton gekozen, maar bij hem is de race voorbij. Het levert alweer een safety car op, die pas vijf ronden voor het einde weer vertrekt.

Helaas voor Lance Stroll rijdt Sebastian Vettel hem in de voorlaatste ronde voorbij. De Duitser is nog niet klaar: hij pakt ook de tweede plaats van Daniil Kvyat af. Max Verstappen gaat hij niet meer bedreigen, de Nederlander rijdt vier seconden voor de Ferrari. Uiteindelijk wint Verstappen de race en hij heeft ook het extra punt voor de snelste raceronde te pakken.

Nog niet genoeg gezien? Check Sylvana en Steijn in de Autobahn F1 Show.