Renault wil toch met Fiat Chrysler praten over fusie

Vorige maand liep een voorstel van Fiat Chrysler Automobiles om met Renault te fuseren op niets uit. Renaults alliantiegenoot Nissan en de Franse staat zagen er niets in. Renault probeert nu alsnog met de Italianen en Amerikanen te dealen.

Renault is bezig om Nissan te paaien zodat ze in gesprek kunnen met FCA over een gelijkwaardige fusie. De Italianen zoeken al jaren naar een partner, omdat wijlen CEO Sergio Marchionne de visie had dat alleen consolidatie de winstgevendheid kon verbeteren. Kennelijk delen de Fransen die mening. Daarnaast vullen de twee bedrijven elkaar behoorlijk aan omdat er niet veel markten zijn waar ze concurreren.

Voor de Fransen is de fusie interessant om de Amerikaanse markt te kunnen betreden. Terwijl de Italianen juist kunnen profiteren van de kennis van schaalvoordelen die Renault in huis heeft. De Fransen werken al decennia aan een alliantie met Nissan en recenter Mitsubishi waarin gigantisch gesneden is in de kosten.

Datzelfde Nissan lag echter dwars omdat Renault grootaandeelhouder in het Japanse bedrijf is. Met een gelijkwaardige fusie zou Renault plotseling Italiaans-Amerikaanse inmenging de board room van Nissan binnenbrengen en dat zagen ze in Tokio niet zitten. Blijkbaar is dat idee in Parijs doorgedrongen want Renault is met Nissan in gesprek over wat ze moeten doen om weer met FCA aan de onderhandelingstafel plaats te mogen nemen. Waarschijnlijk wil Nissan dat Renault een aanzienlijk deel van zijn belang van ruimt 43% van de hand doet.

Mocht Renault dat doen, dan zijn ze nog niet zeker van een deal met FCA. Ten eerste hebben de Italianen al gezegd af te zien van een fusie, maar belangrijker nog: Renaults 15%-aandeelhouder Frankrijk ziet een fusie helemaal niet zitten. Ze eisen allerlei zekerheden voor Frans personeel voordat ze toestemming gaan geven. Maar juist een consolidatie en sanering zal weinig zin hebben als er geen personeel ontslagen mag worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.