Gereden: Mercedes-Benz GLE 450

Dat grote SUV's onverminderd populair zijn, bewijst de Mercedes GLE 450. Tenminste, we maakten niet vaak zoveel opgestoken duimpjes mee tijdens het testen van een auto. Wie nieuwe vrienden zoekt, moet snel naar de Mercedes-dealer.

Het klimaat redden doen we wel een andere keer, want de afgelopen dagen reden we Mercedes GLE 450 4Matic. Dit is het model dat vroeger door het leven ging als de M-Klasse, maar sinds een paar jaar is het een Gelände E-Klasse, aka GLE. Het huidige model is nu een paar maanden op de markt, maar dat wil niet zeggen dat we geen ritje in de GLE meer willen maken. Zeker in de 450-uitvoering met AMG-Line exterieurpakket is het een mooie verschijning. Voor een grote SUV is hij best ingetogen vormgegeven. 

Desondanks is het kennelijk wel een opvallende auto, want regelmatig houdt er even iemand in om ingehaald te worden door de GLE. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat er een duimpje de lucht ingaat. Ook op het parkeerterrein van de supermarkt ontvangen we complimenten. Mocht u dus in de markt zijn voor een GLE, dan is smaragdgroen, AMG-Line en AMG-vijfspaaksvelgen the way to go. Iedereen vindt u dan aardig en u kunt ongetwijfeld met een hoop ongein wegkomen op de weg.

We stappen in, want echt mooi weer hebben we niet uitgekozen voor de fotosessie. Het voelt exact alsof je in een E-Klasse stapt, al is het bij de GLE meer instijgen aangezien de auto vrij hoog is. Het stuur met de kleine aanraakgevoelige knopjes erop om het grote digitale dashboard te bedienen is exact hetzelfde als in de E. Eigenlijk verraadt niets, behalve nog meer ruimte (en de handvatten op de middenconsole), dat je in de GLE zit. Uiteraard woont de mevrouw van MBUX 'Zegt u het maar' ook in deze Mercedes. Hoewel het systeem prima werkt, is het soms irritant, tijdens een gesprek over de auto 'Mercedes' denkt de computer dat ze moet helpen. 

Verder valt er weinig te klagen in de met zwart nappaleer beklede stoelen van de Benz. Ook achterin zit je heerlijk ruim en wie zelf vaak achterin denkt te gaan zitten kan elektrisch verstelbare achterstoelen aanvinken in de optielijst.

De GLE 450 heeft een drieliter zescilinder in lijn op benzine voorin liggen. Net zoals de auto's van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas heeft deze Mercedes een lichte hybridisering op de startmotor/dynamo. Het 48 voltssysteem levert korte tijd 22 pk/250 Nm extra en wint ook energie terug bij het vaart verminderen. De 367 pk van de verbrandingsmotor komen via een negenversnellingsbak en 4Matic bij de vier wielen terecht. De verhouding van de aandrijving is 50:50 en als er wielen doorslippen grijpen de remmen in om krachten opnieuw te verdelen.

Het resulteert allemaal in een fijne reisauto waar we weinig op aan kunnen merken. Uiteraard is het geen sportmonster, maar daarvoor koop je immers ook geen SUV. Een van de fijnere ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de actieve file-assistent en die zit ook in deze auto. De cruisecontrol heeft vanzelf door dat het verkeer aan het afremmen is en zorgt ervoor dat de auto op gepaste afstand van de voorliggers blijft. Ook houdt de GLE zichzelf tussen de lijntjes op de weg. De luchtvering van de GLE effent de wegen en zorgt er zelfs voor dat de auto tegen de bochten in leunt (het tegenovergesteld van overhellen dus). 

In het terrein zijn we niet geweest met de GLE, maar dat gaat u waarschijnlijk ook niet doen. Mercedes geeft echter hoog op over de terreinkwaliteiten van deze off-road limousine. We nemen maar aan dat het werkt.

Met zijn zescilinder en EQ-milde hybride is volgens de metingen goed voor een gecombineerd verbruik van 9,4 liter per 100 km. Voor een gigant van 2.220 kilogram best te doen. Hij rijdt in 5,7 seconden naar de honderd kilometer per uur en heeft een afgeregelde top van 250 kilometer per uur. Het exemplaar dat wij reden staat voor €120.162 in de boeken, maar dat komt omdat er nogal rijkelijk met extra's is gestrooid. Een lege GLE 450 kost €100.216. Zeker geen straf, en wie gewoon veel geld heeft liggen moet ook zeker gewoon zo'n auto voor de deur zetten. Al is het maar om af en toe dat complimentje te ontvangen op de parkeerplaats.