Nederlandse gemeentes zetten horrordrempels in tegen hardrijders

Bent u zo iemand die in de stad niet gewoon van het gaspedaal kan blijven? Let dan even op, want binnenkort sloopt u uw eigen auto. Gemeentes gaan de atoombom onder de verkeersdrempels inzetten: de Zweedse put.

Den Haag is de eerste stad in Nederland waar de Scandinavische innovatie Actibump tegen hardrijders gaat komen. In het Scheveningse Duindorp wordt zo hard gereden dat er niet meer tegen op te treden valt. U weet immers dat agenten volgens de overheid te duur zijn, dus die moet je vooral niet hun werk laten doen op straat, maar gewoon aangiftes laten invullen. Dat echter terzijde, terug naar de hardrijders. Verkeersdrempels werken maar zo zo, iedereen heeft er last van, ook de mensen die niet te hard rijden. Actibump, alias de Zweedse put, brengt uitkomst: alleen de hardrijder heeft er last van.

De vernieuwing in de Zweedse put zit erin dat de weg gewoon recht ligt, geen hobbel, geen niks. Maar naast het apparaat staat een radar die de snelheid meet. Rijdt iemand met meer dan de toegestane vaart voorbij het meetpunt, dan zakt de put razendsnel een aantal centimeters in om zo een paar haakse hoeken te creƫren. RAMKLABAM! Niet goed voor banden, velgen, schokbrekers en vergeet ook uw kunstgebit niet.

Het voordeel van deze oplossing is dat u gewoon door de straat kunt rijden en dat die gozer met zijn petje in zijn opgevoerde hatchback (die anders een fietser zou doodrijden) even zijn onderstel sloopt. Een prima idee dus. Al zouden we er groter voorstander van zijn als er eens wat extra agenten (bij voorkeur geen eenstrepers) in de bebouwde kom worden ingezet om wat regels te handhaven. En dan niet alleen letten op appende fietsers, maar vooral op snelheid (ja, binnen de bebouwde kom is het prima om dat wat vaker te controleren), gebruik van knipperlichten en het stoppen voor zebrapaden.

Mogen we de fabrikant nog een extra suggestie doen? Als de radar een overtreding van meer dan 100% constateert een paaltje naar boven laten komen, waarop de auto zich stukrijdt. Wellicht levert het nog wat extra gevaar op, maar de bestuurder heeft in ieder geval geen auto meer over om het nog eens te doen. Of misschien is het veiliger om gewoon een spijkerbed uit het wegdek te laten verschijnen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f672b96ada7d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });