'Nederland loopt Europese Tesla-fabriek mis'

Om sneller te kunnen groeien wil Tesla een gigafactory bouwen in Europa en Nederland was een van de kandidaten als vestigingsplaats. Verschillende gemeentes hengelden naar de sappige prooi, maar het lijkt verloren moeite, want de fabriek komt elders.

Als we berichten in de Duitse Nordwest Zeitung mogen geloven komt de Europese fabriek van Tesla niet in Nederland maar in Duitsland. Ons land zou de fabriek echt maar net mislopen, want volgens minister Olaf Lies van Nedersaksen moet de fabriek bij Emden komen. Die plaats ligt aan net aan de overkant van de Dollard bij Delfzijl.

Volgens de milieuminister van Nedersaksen is de interesse voor het gebied in Noord-Duitsland inmiddels heel serieus. De aanwezigheid van goede transportmogelijkheden en ook de aanwezigheid van voldoende hernieuwbare energie spelen mee bij het kiezen van de vestigingslocatie.

Voor veel Nederlandse gemeentes als Tilburg, Hoogeveen en Hardenberg zou de keuze voor Duitsland een teleurstelling zijn. Ook het Ministerie van Economische Zaken bemoeide zich nadrukkelijk met het paaien van Elon Musk voor de keuze van een extra locatie in Nederland.