Echt exclusief rijden kan eindelijk: koop de auto van Vladimir Poetin

Sinds een jaar rijdt Vladimir Poetin rond in de Russische versie van the Beast. De Bentley look-alike heet niet de Beer, maar Aurus Senat en het goede nieuws is dat u nu ook als dictator rondgereden kan worden. Kost alleen wel een paar ton.

Sinds dit weekend kunt u in Moskou terecht bij de eerste Aurus-dealer ter wereld. Ze verkopen er voorlopig maar een model, de Senat. Waar de Russische elite zich ten tijde van het communisme per ZiL liet vervoeren, kwam daar na de ondergang van het ijzeren gordijn verandering in. Met het gordijn ging ook de Russische auto-industrie vrijwel geheel ten onder. Zo was ome Vlad jarenlang aangewezen op Mercedes als zijn staatsievervoer. 

Sinds vorig jaar rijdt de Poet in zijn Aurus Kortezh rond, een extreme versie van de Senat. Helaas is de verlengde versie nog niet beschikbaar voor de gewoon sterveling, waarschijnlijk gaat dat ook nooit gebeuren, maar de burgermansversie van de Senat is sinds vrijdag te koop. Helaas betekent "burgermans" in het Russisch voornamelijk oligarch, want de vanafprijs van de Aurus Senat is 18 miljoen roebel. Nou klinkt dat indrukwekkender dan het is, maar €245.000 is nog steeds een boel geld voor een Russische auto.

Gelukkig hebben de ontwikkelaars de auto niet helemaal zelf bedacht, dus naar verwachting doet hij wel. Porsche heeft de hele aandrijflijn voor de auto ontwikkeld en voor het design heeft Aurus goed gekeken bij Bentley en Rolls-Royce. En Vladimir laat hier zelf zien dat de auto het doet.

De twee volgende modellen van Aurus zijn een busje, zodat u ook uw gevolg in stijl kunt vervoeren en daarna de SUV, die Komendant gaat heten. In 2024 of 2025 komen er zelfs elektrische, of hybride-varianten van de wagens. Niet dat de Russen zich zelf zoveel zorgen maken om het klimaat, maar de wagens moeten het in China goed gaan doen en daar hebben ze toch wat meer last van smog. Mocht u nu een Aurus willen, dan is het nog wel een kwestie van zelf importeren, want buiten Moskou is nog geen dealer te vinden.