Miljonairs gaan Amsterdam bereikbaar maken met miljoeneninvestering

Onze hoofdstad wordt overspoeld door toeristen en dankzij de nijvere pogingen van de gemeente om auto's te irriteren staat de stad eerder meer in de file dan minder. Twee miljonairs zien hun kans om vrachtvervoer te verbeteren en trekken de portemonnee.

Ondernemers Wim Beelen en Robert van der Wallen hebben een revolutionair idee en pakken hun eigen geld om het goederenvervoer in Amsterdam te verbeteren. Ze willen slim gebruik maken van de infrastructuur in Amsterdam die de gemeente volledig over het hoofd lijkt te zien: de grachten. Het slootjesstelsel van de hoofdstad was ooit de grote snelweg voor goederen, maar is langzamerhand verworden tot een parkeerplaats voor woonboten en stortplaats voor fietswrakken.

Beelen en Van der Wallen willen met hun Amsterdam Logistic Cityhub, die buiten de filezone komt te liggen, bedrijven als Heineken, Coolblue, BOL.com verleiden om hun vervoer via de hub over water te laten gaan. Het duo steekt €160 miljoen in de ontwikkeling van het plan. Als er een dertigtal bedrijven in de hub gaat zitten, kunnen de ritten van alle vervoerders gecombineerd worden, zodat niet elk bedrijf met een eigen busje op de hoek van de straat hoeft te staan.

Omdat de grachten niet overal in de stad uitkomen, willen de ondernemers ook slimme elektrische busjes gaan inzetten voor 'de laatste mijl'. De gemeente is blij met het plan van de investeerders, die overigens hun geld verdienden met Beelen Groep (van de groene recyclingcontainers) en BrandLoyalty.